Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Kvůli koronaviru přijde Čína o historicky první Světový pohár sjezdařů, zájem má Rakousko

Nor Henrik Kristoffersen při vítězství ve sjezdu. foto: ČTK

Aktualizováno
Oberhofer - Kvůli novému typu koronaviru byly v Číně zrušeny dva rychlostní závody Světového poháru mužů v alpském lyžování. Měly se uskutečnit 15. a 16. února v Jen-čchingu jako první oficiální zkoušky tratí pro olympijské hry v roce 2022. Na programu byl sjezd a superobří slalom.
  15:58aktualizováno  29. ledna 10:05

Nový typ koronaviru, který se šíří z města Wu-chan, si vyžádal v Číně již 132 obětí. Celosvětově je více než 6000 případů nakažených, většina právě v Číně.

Nejlidnatější země světa se připravovala na historicky první Světový pohár sjezdařů. Dnes však lyžařská federace oznámila, že závody se konat nebudou. „Přestože je riziko v Jen-čchingu malé, zdraví a dobré podmínky sportovců i všech účastníků jsou pro nás prioritou. Je také nezbytné, aby se sportovci mohli soustředit na svůj výkon i na nové tratě,“ uvedl dnes předseda FIS Gian Franco Kasper.

Lyžařky by si měly neznámou sjezdovku vyzkoušet v rámci Světového poháru příští rok v březnu. Zda a případně kdy dostanou muži novou šanci, zatím není jasné. Ani to, jestli pořadatelství od Číny převezme jiné evropské středisko. Zájem měl rakouský Saalbach-Hinterglemm.

Kvůli zdravotním rizikům už byly z Číny přeloženy například olympijské kvalifikační turnaje basketbalistek a fotbalistek, zrušeno bylo halové mistrovství Asie v atletice či Hongkongský maraton.

Autor: