Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Kvůli nárazu do zdi na kole přijde Froome o Tour de France, jeho stav je vážný

Sport

  15:11aktualizováno  16:06
Roanne - Čtyřnásobný vítěz Tour de France Chris Froome se tři týdny před startem slavného závodu vážně zranil a přišel o šanci útočit na pátý triumf. Britský cyklista upadl během prohlídky trasy dnešní časovky na Critériu du Dauphiné a s podezřením na zlomeninu stehenní kosti byl převezen do nemocnice.

Froome pádí do cíle, v časovce málem dojel Francouze Bardeta, jenž startoval dvě minuty před ním. foto: Reuters

„Je jasné, že na Tour startovat nebude. Jeho stav je velmi vážný,“ řekl televizi France 3 Dave Brailsford, šéf Froomeova týmu Ineos (dříve Sky). „Vrazil do zdi, byla to vážná nehoda. Bude trvat dlouho, než bude moci zase závodit,“ dodal Brailsford s tím, že několik minut po pádu měl hvězdný cyklista problémy s mluvením.

Podle očitých svědků utrpěl Froome otevřenou zlomeninu stehenní kosti a poranil si i další části těla, mimo jiné loket. K nehodě došlo ve vesnici Saint-André d’Apchon na rovině ve sjezdu. „Jeli hodně rychle, foukal silný vítr, jenž vzal jeho přední kolo, a on vrazil do zdi,“ uvedl Brailsford. Froome si projížděl trasu časovky se svým nizozemským kolegou Woutem Poelsem.

Čtyřiatřicetiletému Froomeovi patřilo po třech etapách v průběžném pořadí Critéria du Dauphiné osmé místo se ztrátou 24 sekund na vedoucího Belgičana Dylana Teunse. V šestadvacetikilometrové časovce měl útočit na posun vzhůru.

Celkové stupně vítězů - zleva Tom Dumoulin, Geriant Thomas a Chris Froome.
Chris Froome po zasažení slzným plynem na TdF.

Critérium du Dauphiné vyhrál v letech 2013, 2015 a 2016 a následně vždy ovládl i Tour de France, na které zvítězil také předloni. Loni se Froome musel na Tour spokojit s třetím místem za krajanem a týmovým kolegou Geraintem Thomasem a Nizozemcem Tomem Dumoulinem.

Letošní Tour odstartuje 6. července v Bruselu.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!