Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Handicap, či výhoda? Splnil limit, ale kvůli protéze na ME nesmí

Sport

  9:50
HAMBURK/PRAHA - Vzpomínáte na Oscara Pistoriuse? Nikoli kvůli jeho soudnímu procesu, ale kvůli protézám? Musel svést hodně dlouhý boj, aby mohl závodit se zdravými. Německý dálkař Markus Rehm teď zažívá totéž.

Markus Rehm při dopadu se svou protézou. foto: Reprofoto

Je to na první pohled absurdní otázka. Ovšem atletika ji opět musí brát velmi vážně: Pokud sportujete s protézou, jste tím zvýhodněný?

Po světoznámém případu běžce Oscara Pistoriuse, který závodil se zdravými i na olympiádě v Londýně, je tu další kauza. Zatím ne tak zvučná, ale co do následků možná ještě závažnější.

Německý dálkař Markus Rehm skočil na národním šampionátu 824 centimetrů, čímž zvládl limit pro blížící se mistrovství Evropy. Jenže do Curychu neodletí.

Nejasná pravidla

„Máme vážné pochybnosti o tom, zda lze srovnávat skákání s protézou a s lidským kloubem,“ uvedl šéf německé atletiky Clemens Prokop jako vysvětlení, proč i přes splněný limit Rehma do výpravy nenominují.

26letý Rehm, který přišel o pravou nohu pod kolenem ve čtrnácti po úrazu při wakeboardingu, reagoval dle očekávání. „Je to škoda a zklamání,“ uvedl s tím, že se bude bránit a chce, aby celý případ (vy)řešila Mezinárodní atletická federace IAAF.

A tady právě začíná to zajímavé. To, proč možná jméno Markuse Rehma bude mít pro atletické dějiny zásadní význam.

Kromě atleta samotného se totiž na IAAF obrací i německý svaz. S jasným vzkazem. „Mělo by být pro jednou dáno, jak vlastně znějí pravidla,“ řekl Prokop.

Šéf českých atletů: Stanoviska by se měnit neměla

Když se řešil Pistorius, vědci pečlivě zkoumali a rozebírali jeho pohyb; to, v čem mu protézy pomáhají a v čem naopak škodí. Jenže se soudilo, že jde o ojedinělý případ. Jednou – a dost.

Rehmův skok do nečekané dálky ukázal, že to bude těžší.

„Pokud se už jednou řešil precedent s Pistoriusem a IAAF jednou přijala určité stanovisko, mělo by se držet prvního verdiktu,“ řekl LN ředitel atletického svazu František Fojt. Jenže i on cítí, že případ může nést nuance. „Nepamatuju si, že by v Česku podobná situace nastala. Je těžké říci, jaký vliv protéza má při skoku do dálky a jaký rozdíl to může být oproti běhu,“ zamýšlí se Fojt.

V hledání jednoznačného verdiktu tápe i Německo. V komentářích se objevují i zcela protichůdné myšlenky. Třeba: „Svaz prohrál, Rehm vítězí.“ A jinde naopak zní: „Správné rozhodnutí. Výsledky postižených a zdravých atletů se nedají srovnávat.“

Co bude dál?

Spiegel označuje už samotný Rehmův start na německém šampionátu za svého druhu experiment. I František Fojt soudí, že se věci mohou změnit.

„Otázkou je, jak se podobné případy budou řešit v budoucnu, pokud by jich třeba přibývalo,“ říká. Pak by nemuselo platit to, čím může argumentovat Rehm: Povolili jste to Pistoriusovi, povolte to také mně. „Třeba by se s dalšími kauzami mohl trend obrátit,“ přemýšlí Fojt. Tedy že by atletika sportovce s protézami na velké akce už nepouštěla.

Rehm nyní může jen čekat. Jeho skokem vše teprve začalo.

Autor: