Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Kvůli rakovině přišel o oči, přesto si fotbalista zahrál za milovaný tým

Sport

  6:00
PRAHA - Kvůli rakovině přišel o zrak, přesto si dvacetiletý Jake Olson dokázal splnit sen – nastoupit do zápasu amerického fotbalu jako hráč.

Nevidomý Jake Olson (číslo 61) slaví se spoluhráčem Wyattem Schmidtem extra bod v utkání s Michiganem. foto: Reuters

Do konce utkání prestižní vysokoškolské ligy amerického fotbalu NCAA mezi týmy USC Trojans a Western Michigan zbývaly tři minuty a na ukazateli svítilo skóre 48:31, když si kouč Trojans vzal oddechový čas.

Jake Olson už věděl, že přišla jeho chvíle.

Od dětství toužil urostlý blonďák nastoupit za tým svého srdce, a když se nyní konečně stavěl k míči, aby jej jako takzvaný long snapper rozehrál na týmového quarterbacka, desítky tisíc lidí v ochozech bouřily. „Je to něco, co si budu pamatovat do konce života,“ přiznal Olson po utkání, které Trojans i díky jeho přesné přihrávce a následné brance vyhráli 49:31.

Že nejde o nic zvláštního? Tak vězte, že Jake Olson je už osm let zcela nevidomý. O první oko přišel, když mu bylo teprve deset měsíců, to druhé si vrozený retinoblastom, tedy zhoubný nádor oka, vyžádal v roce 2009, když bylo Jakeovi dvanáct.

Večer před operací, která jej měla po zbytek života připravit o zrak, strávil Jake sledováním tréninku týmu Trojans...

„Vzít tenhle špatný moment, pak rychle přetočit osm let dopředu a vidět toho samého kluka, jak rozehrává na fotbalovém hřišti v dresu týmu, jenž ho tím těžkým obdobím provedl, to je prostě krásné,“ řekl Olson po zápase, který se dostal na přední místa velkých světových sportovních webů.

Za pozoruhodným příběhem Jakea Olsona stojí bývalý kouč týmu z Jižní Karolíny Pete Carroll, který se právě přibližně v roce 2009 doslechl o malém chlapci s rakovinou a jeho lásce k Trojans. Olson se Carrollovou zásluhou dostal do týmového tréninkového programu a od roku 2015 na sobě pracuje díky univerzitnímu stipendiu pro tělesně handicapované sportovce. Od té doby přesvědčoval trenéry a spoluhráče, že stojí za to, aby jako specialista na rozehrávání takzvaného PAT (bodu po touchdownu) dostal šanci v ostrém zápase. „Ty dva roky s námi dřel hodně tvrdě,“ uznává Jakeův týmový kolega Sam Darnold.

Dočkal se až nyní a sportovní komentátoři se shodují na tom, že debut nevidomého fotbalisty v profi zápase byl víc než jen televizní senzací – Olsonova přihrávka byla kvalitní a quarterback z ní mohl pohodlně skórovat.

Nechybělo však mnoho a Jake musel na profesionální premiéru čekat dál. Zápas mezi USC a Western Michiganem byl dlouho vyrovnaný. To změnil až touchdown Marvela Tella, který dal USC téměř nedostižný náskok 17 bodů. Kouč Trojans Clay Helton se obrátil na Olsona, jestli je připraven. A on byl.

Olsonův „snap“, jak se rozehrávce v americkém fotbalu říká, by pochopitelně nebyl možný bez „pomoci“ soupeřícího týmu. Hráči Michiganu na pokyn trenéra Tima Lestera za rozhodnutého stavu Olsona neatakovali a nechali jej v klidu rozehrát.

Jake Olson po zápase diriguje kapelu týmu Trojans s mečem v ruce.
Nevidomý Jake Olson (číslo 61) a jeho spoluhráči z týmu Trojans.

„Celou dobu jsem plakal. Tenhle výjimečný kluk dokázal to, na co by většina z nás neměla,“ nechal se po zápase slyšet Olsonův „objevitel“ Pete Carroll, jenž nyní trénuje tým Seattle Seahawks.

Není však celý příběh debutu Jakea Olsona jen pohádkou pro americká média? „Když nadejde správná chvíle jako nyní, určitě dostane další šance hrát,“ ujišťuje trenér Trojans Clay Helton.

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...