130 let
Oksana Mastersová po výhře v běhu na lyžích.

Oksana Mastersová po výhře v běhu na lyžích. | foto: Yahoo!

Doporučujeme

Po Černobylu se narodila s defekty. Z ukrajinského sirotčince se dostala do USA, teď září ve sportu

Sport
  •   21:34
Pchjongčchang - Po výbuchu v Černobylu měla každou nohu jinak dlouhou a doktoři se rozhodli jí končetiny amputovat. Rodiče se Oksany Mastersové vzdali a nechali ji v sirotčinci. Až v sedmi letech se jí ujala Američanka a tím se její život naprosto změnil. Podstoupila řadu operací a našla se ve sportu. Na svém kontě má nespočet medailí a na paralympijských hrách v Jižní Korei přidala do sbírky své první olympijské zlato.

Oksana Mastersová se narodila v roce 1989, tři roky po výbuchu v jaderné elektrárně Černobylu. „Kvůli jaderné havárii Oksana měla s každou nohou jinak dlouhou, na každé z nich měla šest prstů. Navíc měla srostlé prsty na rukou,“ píše agentura AFP. Kvůli jejímu handicapu se jí rodiče zřekli a nechali ji v sirotčinci až do sedmi let, než si ji adoptovala Američanka Gay Mastersová.

14.února 2018 v 01:25, příspěvek archivován: 14.března 2018 v 16:20

Do Ameriky se však Oksana Mastersová dostala až v devíti letech, jelikož zákony na Ukrajině zpomalily proces adopce. Kvůli řadě handicapů se doktoři rozhodli amputovat obě její nohy a také podstoupila plastiku rukou, při které jí byly prsty odděleny od sebe. Díky všem těmto operacím si začala dívka více věřit a našla se ve sportu.

Věnuje se lyžování, veslování, biatlonu a cyklistice

Ve třinácti letech začala s veslováním a na paralympiádě v Londýně získala spolu s válečným veteránem bronz na dvojskifu. Svůj všestranný sportovní talent dále rozvíjela a v Soči  vybojovala mezi sedícími lyžaři olympijské stříbro a bronz. Ve středu v jihokorejském Pchjongčchangu vyhrála své první zlato v kariéře ve sprintu v běhu na lyžích. 

„Cítím se strašně šťastná. Na zlato jsem čekala tak dlouho,“ řekla 28letá Oksana Mastersová. „Je to nejvzácnější medaile mé kariéry,“ dodala. Na olympiádě také vybojovala stříbro v biatlonu a bronz na dlouhé trati v běhu na lyžích. „Věřím, že události, které se mi staly v mém dětství, mi pomohly stát se vrcholnou atletkou,“ řekla Mastersová.

14.března 2018 v 09:10, příspěvek archivován: 14.března 2018 v 16:20

Autoři: Lidovky.cz