Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Kyperský parlament pošle za Baghdatisem rodiče

Sport

  9:41
NIKÓSIE - Kyperský tenista Marcos Baghdatis způsobil postupem do finále Australian Open ve své zemi takové pozdvižení, že parlament za ním vyšle do Melbourne jeho rodiče. Usnesli se na tom poslanci, kteří uhradí nejbližším příbuzným nového národního hrdiny cestu na nedělní finále.

Marcos Baghdatis oslavuje překvapivé vítězství nad favorizovaným Ljubičičem foto: PHILIPPE LOPEZ AFP

Dvacetiletému tenistovi po výhře nad Argentincem Davidem Nalbandianem pogratuloval i prezident Tassos Papadopulos a nazval jej "legendou kyperského sportu". Po vítězném zápase se octl v obležení novinářů dům Baghdatisovy rodiny v Paramythe nedaleko Limassolu a v největších městech se srotili fanoušci, aby oslavili historický úspěch.

"Sice ani pořádně neznáme pravidla, ale jsme šťastní. Díky, Marcosi," provolávali křepčící lidé na náměstí v Nikósii. V době pětisetového maratonu s Nalbandianem, který Baghdatis otočil po prvních dvou prohraných setech, se zastavil na ostrově život. Všichni seděli u televize nebo promítacího plátna.

"Na Kypru přitom nemáme pořádný tenisový kurt," prohlásil rozhlasový reportér. Státní televize RIK zase současnou sportovní  horečku přirovnala k tomu, když Řekové před necelými dvěma lety v Portugalsku vyhráli fotbalové mistrovství Evropy. Navíc je prý nyní pravděpodobné, že vláda zbaví Baghdatise povinnosti nastoupit vojenskou službu, která by mohla jeho závratnou kariéru překazit.

Radost celého národa může dostoupit vrcholu v neděli, kdy se bude hrát na Australian Open finále. Baghdatis se jméno svého posledního soupeře dozví po skončení dnešního zápasu mezi švýcarskou jedničkou Rogerem Federerem a Němcem Nicolasem Kieferem.

Autor: