130 let

Kyperský tenista Marcos Baghdatis je ve finále. | foto: PHILIPPE LOPEZ AFP

Kyperský zázrak Baghdatis postoupil do finále

Sport
  •   20:47
MELBOURNE - Světová jednička Kim Clijstersová vzdala kvůli zranění semifinálový zápas na Australian Open. Dvacetiletý kyperský zázrak turnaje Marcos Baghdatis postoupil do finále. Ve čtyřhře bude ve finále hrát také tenista Martin Damm.

Baghdatis porazil v utkání, které před koncem na půl hodiny přerušil déšť, šampion z Turnaje mistrů Davida Nalbandiana. První mečbol ještě pokazil příliš dlouhým bekhendem, druhý ale svým patnáctým esem proměnil. utkání přitom dlouho vypadalo úplně jinak.

Nalbandian vyhrál první dva sety 7:5, 6:3, Kypřan se však nevzdal a zápas obrátil. "Nechápu, jak jsem mohl ten zápas ztratit. Měl jsem přece tolik možností k výhře," litoval čtvrtý nasazený Argentinec. V páté sadě dokázal prolomit Baghdatisovo podání a znovu se zdálo, že mu výhra neunikne. Ten ale získal další čtyři hry za sebou a po více než třech hodinách mohl začít slavit.

"První dva sety jsem vůbec nevěděl, co mám dělat. David hrál hodně dobře. Věděl jsem, že jediná možnost je začít hrát ještě agresivněji. A povedlo se," uvedl Baghdatis, který může čekat na svého finálového soupeře. Tím bude buď světová jednička Roger Federer, nebo německý tenista Nicolas Kiefer.

Clijstersová si zranila kotník
V semifinále žen zradilo belgickou tenistku Kim Clijstersovou zdraví. Podvrtla si kotník a ve třetím setu zápasu s Francouzkou Amélií Mauresmovou vzdala. Léčba pravého kotníku si podle prvních zpráv vyžádá nejméně dva měsíce. Belgičanka se poslední dva roky potýká s řadou zdravotních problémů. Problémy měla se zápěstím, zády a kyčlem.

Přesto se na grandslamovém turnaji v Melbourne Parku prezentovala ve výborné formě a ve středu mohla po 26 měsících slavit návrat do čela světového žebříčku. "Nejsem typ hráčky, která se vzdá, i když to není úplně nezbytné. Dnes jsem hrála
dobře, o to víc mě to mrzí," řekla na tiskové konferenci. Kvůli zranění nebude moci Clijstersová obhajovat tituly na březnových turnajích v Indian Wells a Miami, proto pravděpodobně přijde o první místo ve světovém žebříčku.

České zastoupení ve finále čtyřhry
O svůj první granslamový titul v kariéře bude na Australian Open bojovat také tenista Martin Damm. Společně s Indem Leanderem Paesem porazili v semifinále polskou dvojici Mariusz Fyrstenberg, Marcin Matkowski po setech 6:2 a 6:4.