Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

ATP se zlobí a posílá Kyrgiose k psychologovi. Jinak si nezahraje do ledna

Sport

  18:12
LONDÝN - Tenisová asociace ATP suspendovala australského tenistu Nicka Kyrgiose do 15. ledna za nesportovní chování na turnaji v Šanghaji. Protože neprokázal dostatek snahy a odchodil zápas druhého kola, po němž navíc urazil diváka, musí také zaplatit další pokutu.

Australský tenista Nick Kyrgios. foto: Reuters

Jednadvacetiletý kontroverzní Australan nesmí hrát turnaje po dobu osmi týdnů a přijde o 25 000 dolarů (614 tisíc korun). Po zimní pauze mu zákaz činnosti vyprší až den před Australian Open, ale pokud bude spolupracovat a splní podmínky ATP, může se vrátit výrazně dříve.

Obří tenisová ostuda. Rebel Kyrgios v Šangaji schválně ‚odchodil‘ zápas

Tenisová asociace nabídla Kyrgiosovi dohodu. Pokud tenista absolvuje sezení u sportovního psychologa, bude mu trest zkrácen na pouhé tři týdny. Kyrgios nicméně ukončil sezonu, protože kvůli trestu přišel o šanci probojovat se na Turnaj mistrů.

Čtrnáctý hráč světového žebříčku v Šanghaji odchodil zápas s Němcem Mischou Zverevem. Většinou žádnou snahu ani nepředstíral. Diváci ho vypískali, s jedním z nich se pak dostal do potyčky. Hned poté mu ATP vyměřila první pokutu 16 500 dolarů (405 000 korun).

Nick Kyrgios na turnaji v Tokyu.
Nick Kyrgios

„Jeho chování bylo nepřijatelné a neuctivé směrem k fanouškům i k tenisu,“ uvedlo vedení ATP v prohlášení. Představitelé asociace doufají, že během nucené pauzy se Kyrgios nad sebou zamyslí. „Pokud se mu dostane podpory, je možné, že se vrátí s lepší mentalitou a silnější než dříve,“ uvedl šéf ATP Chris Kermode.

Kyrgios vzkázal, že svého chování lituje. „Rozhodnutí ATP respektuji a chápu. Volný čas teď využiju k tomu, abych zapracoval na sobě na kurtu i mimo něj,“ slíbil talentovaný tenista, jenž už loni pykal za nevhodné poznámky ke švýcarskému soupeři Stanu Wawrinkovi o jeho přítelkyni.

Autor:

Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč
Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč

Každý týden můžete získat zajímavé balíčky od značek Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč. Hrajte s námi a získejte hlavní výhru, balíček s...