Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Kyrgios se pustil do Djokoviče: Pro mě nikdy nebude nejlepším hráčem historie, ani mě nedokáže porazit

Sport

  5:00
Melbourne/Adelaide - Více než 70 tenistů včetně Barbory Strýcové, Barbory Krejčíkové, Kateřiny Siniakové nebo Tomáše Macháče uvízlo před prvním grandslamem sezony Australian Open ve striktní karanténě bez možnosti tréninku. Jedním z největších kritiků opatření se stala světová jednička, Srb Novak Djokovič. S reakcí brzo přispěchal australský tenista Nick Kyrgios.

Nick Kyrgios v zápase s Novakem Djokovičem. foto: ČTK/AP

Novak Djokovič sice trénuje po boku dalších elitních tenistů bez výraznějších omezení v koronavirově méně zasaženém Adelaide, přesto vyzval pořadatele, aby tenistům byla zkrácená dvoutýdenní karanténa bez možnosti tréninku a hráči byli přesunuti do soukromých domů s kurty.

„V podobných chvílích se ptám sám sebe, jestli bych se prostě neměl hodit do klidu a užívat si privilegií, místo abych se staral o problémy ostatních,“ myslí si Djokovič, jenž opustil hráčskou radu ATP a založil vlastní hráčskou organizaci. Podle řady kritiků šlo jen o gesto, díky kterému měl upozornit právě na nově vzniklou organizaci, kterou Djokovič loni vytvořil.

Nick Kyrgios v zápase s Novakem Djokovičem.
Nick Kyrgios s dresem Kobeho Bryanta před zápasem s Rafaelem Nadalem.

Mezi odpůrce Djokoviče se již tradičně přidal i vyhlášený bouřlivák a v současnosti 47. hráč žebříčku ATP Australan Nick Kyrgios, jenž nazval osminásobného vítěze Australian Open nástrojem snahy pošpinit bezpečnostní pravidla na úvodním grandslamu sezony.

„Vůbec nezáleží na tom, kolik grandslamů vyhraje, pro mě nikdy nebude nejlepším hráčem historie. Jednoduše proto, protože jsem s ním dvakrát hrál. Je mi líto, ale pokud ani mě nedokážeš porazit, nejsi nejlepším hráčem historie,“ naráží Kyrgios na jediné dva vzájemné duely, kdy Djokoviče v obou případech zdolal ve dvou setech.

Na slova tenisového bouřliváka Kyrgiose, jenž přiznal, že bojuje s úzkostí, ale Djokovič přímo nereagoval.

„Svoje současné výhody jsem si tvrdě odpracoval a je pro mě opravdu těžké současné situaci pouze přihlížet, když vím, jak moc mi na začátku, kdy jsem byl bezvýznamný nikdo, pomohlo sebemenší gesto a rada. Proto jsem se rozhodl využít svoji pozice, aby mohl v co největší míře pomoci,“ řekl Srb.

Djokovič bude na Australian Open útočit na osmnáctý grandslamový titul, před ním je pouze Roger Federer s Rafaelem Nadalem, kteří mají na svém kontě dvacet grandslamových vavřínů.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!