Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Armstrong neuspěl v arbitráži, sponzorovi musí uhradit 10 milionů dolarů

Tour de France

  21:25
AUSTIN/PRAHA - Lance Armstrong prohrál arbitrážní řízení a bude muset zaplatit odškodné deset milionů dolarů (244 milionů korun) pojišťovací společnosti SCA Promotions. Bývalý sponzor požadoval po cyklistovi, jenž kvůli dopingu přišel o všech sedm titulů z Tour de France, navrácení bonusu 7,5 milionu dolarů, který mu musel vyplatit za rekordní šestý titul.

Lance Armstrong foto: Reuters

SCA Armstrongovi odmítala kvůli podezření z dopingu v roce 2004 prémii vyplatit, Američan se jí však o rok později u arbitráže domohl. Podle nynějšího rozhodnutí tříčlenné arbitráže musí peníze vrátit včetně zaplacení 2,5 milionu dolarů za odškodnění a náklady.

Lance Armstrong
Lance Armstrong v televizní show Oprah Winfreyové.
Bývalý slavný cyklista Lance Armstrong
Někdejší slavný americký cyklista Lance Armstrong

Třiačtyřicetiletý Američan užívání zakázaných látek dlouho popíral a veřejně se přiznal až v roce 2013 v televizním rozhovoru s Oprah Winfreyovou. SCA po něm následně začala vymáhat celkem 12 milionů dolarů, které mu na prémiích vyplatila. O další žalobě, kterou společnost podala u soudu v Dallasu, zatím nebylo rozhodnuto.

Armstrong navíc dál čelí společně se svým bývalým týmem obžalobě z podvodu vůči vládě. Důvodem žaloby je, že stáj finančně podporovala americká pošta. Případ by se měl přijít před soud nejdříve v příštím roce.

Autoři: ,