Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Landis obvinil Armstronga z dopingu. 'Jsi jako zkažené mléko,' vzkázal mu Texasan

Sport

  11:16
NEW YORK - Americký cyklista Floyd Landis odhalil v rozhovoru pro Wall Street Journal další podrobnosti o své dopingové minulosti a znovu nařkl z podvádění své bývalé týmové kolegy včetně sedminásobného vítěze Tour de France Lance Armstronga. Ten vše kategoricky odmítl.

Floyd Landis a Lance Armstrong. foto: Reprofoto

Dopingový hříšník Landis, jemuž byl odebrán čtyři roky starý titul z Tour, se veřejně přiznal k podvádění poprvé před šesti týdny. Nyní přišel s dosud nejpodrobnějším popisem dopingových praktik a podváděním ve světě sportu. Landis se v dnešním vydání Wall Street Journalu znovu přiznal k užívání řady zakázaných látek jako testosteron, růstové hormony a EPO.

DÁLE ČTĚTE - ROMAN KREUZIGER: Hlavně musím na Tour de France vydržet první týden!

Novinářům předložil údaje o zakázaných krevních transfuzích, které absolvoval jeho tým US Postal v odlehlém alpském středisku a na hotelovém pokoji před Tour de France 2004. Tým si podle Landise na dopingové machinace vydělával prodejem přebytečných bicyklů. Podle amerického deníku přiznali doping další tři nejmenovaní cyklisté z bývalé stáje US Postal. Všichni ostatní jezdci a funkcionáři, které Landis osočil, se však nařčení brání.

Několik hodin před startem letošního ročníku Tour de France nepřekvapilo Landisovo obvinění ani Armstronga. "Dnešní článek je plný lží od člověka s nulovou důvěryhodností. Jen opakuje nepodložená tvrzení proti řadě úspěšných cyklistů," reagoval osmatřicetiletý Armstrong.

DÁLE ČTĚTE - STARTUJE TOUR DE FRANCE: Kreuziger může poškládit i Contadora!

"Jeho důvěryhodnost je jako karton zkyslého mléka. Jakmile si usrknete, už nemusíte pít dál, abyste věděli, že je celé zkažené," dodal na Landisovu adresu cyklista, jenž se letos s nejslavnějším závodem loučí. "Já mám dost práce se svou poslední Tour a poté s celosvětovým bojem proti rakovině, takže se nebudu zabývat touto očekávanou předzávodní senzacechtivostí," dodal člen a majitel stáje RadioShack.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...