Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Lavička: Austrálie je pro mne výzva

Sport

  14:23
PRAHA - Jako novou výzvu ve své trenérské kariéře bere Vítězslav Lavička angažmá v australském týmu FC Sydney. S vedením klubu podepsal roční smlouvu s následnou opcí. Jedním z jeho asistentů bude Milan Zach, s kterým získal pro Slovan Liberec mistrovský titul a následně spolupracovali také v reprezentační jednadvacítce a v pražské Spartě.

Lavička to nebude mít lehké. foto: Lidové noviny

Lavička nevylučuje, že by si do Sydney přivedl i nějakého českého fotbalistu. "O tom je předčasné mluvit, ale ta možnost jistě existuje. Na dvou třech postech potřebuje mužstvo posílit, ale o změnách v hráčském kádru se teprve budeme bavit," řekl pětačtyřicetiletý trenér.

Australský klub se mu poprvé ozval na Štědrý den. "Nabídka mě hned oslovila. Po prvním telefonátu následovala řada telefonických rozhovorů, psali jsme si mailem, takže představu jsem si udělal již před návštěvou v Austrálii," řekl Lavička, který byl bez angažmá od říjnové rezignace na Letné.

Jedním z jeho přání bylo, aby mu asistenta dělal Zach, a spolu koncem ledna Sydney navštívili. "Měli jsme týden na prohlídku města, klubu, jeho zázemí a důkladnějšího seznámení. Dojem byl velmi pozitivní, a tak jsme se dohodli na spolupráci," uvedl Lavička. "Není to jen o penězích. Tým má ambice, je to civilizovaná země a pro mě při prvním zahraničním angažmá velká výzva a možnost získání nových zkušeností," prohlásil.

Pro FC Sydney již letošní ročník australské ligy skončil, když se tým poprvé v pětileté historii nové soutěže neprobojoval z osmičky účastníků do čtyřčlenného play off. Na to doplatil dosavadní trenér John Kosmina, jenž byl o víkendu odvolán.

"První ročník tým vyhrál a poslední umístění je velkým zklamáním. Klub je ale velmi dobře zabezpečen, zájem o fotbal je v Austrálii značný. Na zápasy chodí dost diváků a je tam dobré prostředí," zjistil Lavička, jehož nový tým hraje domácí utkání na stadionu pro 45 500 diváků.

Společně se Zachem se k mužstvu připojí na konci února v Číně. "Je tam naplánován jeden zápas na 28. února v Šanghaji. Tam bychom měli poznat hráče a mám představu, že koncem března odletíme do Austrálie a začneme přípravu na nový ligový ročník," uvedl Lavička.

Mezi jeho svěřenci je nejznámějším hráčem australský reprezentant John Aloisi, který hrával v anglické i španělské lize. V kádru jsou téměř výhradně domácí fotbalisté, jediným legionářem je Terry McFlynn ze Severního Irska. V nedávné minulosti oblékali dres FC Sydney na sklonku kariéry hvězdní hráči Dwight Yorke a Juninho.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!