130 let

Lucie Sedláčková a Štěpán Horváth na tiskovce v Karlových Varech. | foto: ČTK

Lázeňské město se těší na krásné dívky, tvrdé bojovníky i loučení legendy Šudy

Sport
  •   19:15
KARLOVY VARY - Opravdová česká elita se představí na třetím pokračování série galavečerů bojových sportů Box Live v Karlových Varech. Kromě všech tří držitelů mezinárodních pásů - Fabiany Bytyqi, Lucie Sedláčkové a Štěpána Horvátha, odboxuje v lázeňském městě svoji derniéru za dvacetiletou kariérou legendární domácí bijec Luboš Šuda.

Čtyřicetiletý Šuda byl českým šampionem třikrát, domácí pás má ale pro přemožitele například i mistra světa WBA Firata Arslana z Německa speciální kouzlo. O tři roky mladšího Vicenu čeká první obhajoba titulu, který získal letos v dubnu po parádní bitvě s Radkem Linkou.

„Chci se rozloučit s kariérou profesionálního boxera titulovým soubojem. Když mi tento zápas nabídli promotéři z Qwert Boxing, tak jsem souhlasil. Je to definitivní sbohem. Nikdy jsem to takto neřekl, vždy jsem si nechával zadní vrátka, tentokrát je to ale opravdu poslední duel,“ vzkázal skrze web Profiboxing.cz „Pitbul“ z Kralup nad Vltavou, který se tiskové konference zúčastnit nemohl.

Další domácí hvězdy ale už v salonku Grandhotelu Ambassador, kde se uskuteční 21. října i tradiční akt předzápasového vážení a kde budou všichni bojovníci ubytováni, už ale nechyběly.

Řeč je o Fabianě Bytyqi, juniorské mistryni světa v mini-muší váze, evropské šampionce WBO v pérové váze Lucii Sedláčkové i držiteli stejného pásu v lehké střední váze Štěpánu Horváthovi.

Lucie Sedláčková na tiskové konferenci k Box Live v Karlových Varech.
Fabiana Bytyqi na tiskové konferenci k Box Live na Karlových Varech.

Pro něj už mají promotéři soupeře vybraného a půjde o velmi kvalitního bojovníka z britských ostrovů. „Štěpán předvedl v posledních dvou zápasech skvělou formu a vynikající výkony. Díky tomu už je číslem 6 na ratingu WBO a dostal se zápas, či dva od souboje o titul mistra světa,“ řekl za německé spolupořadatele ze stáje SES Boxing Benny Blanko.

Také proto bude český bijec pozorně sledovat víkendový duel o titul WBO v této divizi mezi Britem Liamem Smithem a Mexičanem Saulem „Canelem“ Alvarezem. „Jasně, že se budu dívat. Myslím, že Smitha mnozí podceňují, ale on překvapení. Umí na každého soupeře připravit taktiku. I když na Canela je to fakt těžké,“ řekl rodák z Kařezu.

Na otázku, jakou taktiku by použil rozesmátý do televizní kamery odpověděl: „Přece ji nebudu prozrazovat, co když se utkáme. A co když mě nyní sleduje. Přece nebudu odkrývat karty předem.“

Bytyqi by se měla utkat s Ramadhan Vunjabeiovou z Tanzánie, se kterou měla zkřížit pěsti už v Ústí, africké soupeřce se ale nepovedlo včas vyřídit víza. „Nyní máme více času a vše by mělo klapnout,“ řekl její promotér a trenér Lukáš Konečný. V případě jeho druhé svěřenky Lucie Sedláčkové existuje ještě více variant na jméno její soupeřky.

Celkem by návštěvníci KV Areny mohli vidět 22. října od 18:30 hodin osm utkání a jeden až dva předzápasy. Vstupenky je možné sehnat již nyní v síti ticketportal, cena začíná na 200 Kč. České boxery doplní i němečtí členové týmu SES. První dva galavečery série Box Live se konaly v Plzni a v Ústí nad Labem.

„Karlovy Vary vyhrály z nabídek dalších měst,“ řekl promotér Miloš Veselý. „Naším cílem je, aby si lidé uvědomili, že nejde jen o sportovně komerční akci, ale jedná se o kulturně společenskou událost, která je umocněna tím, že naši současní šampioni budou své tituly hájit proti soupeřům z jiných zemí,“ dodal Veselý.

Autor: Antonín Vavrda