Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

LeBron James po 13 letech nepostoupil do play off. Nesplnili jsme cíl, kárá svůj tým

Sport

  12:02
NEW YORK - Basketbalista LeBron James bude v NBA po třinácti letech chybět ve vyřazovacích bojích o titul. Po domácí porážce Los Angeles Lakers s Brooklynem 106:111 už totiž se svým týmem nemůže postoupit do play off. Jamesovi při páté porážce slavného klubu za sebou těsně unikl triple double.

Tomáš Satoranský při obraně legendárního LeBrona Jamese. foto: Reuters

Žádný z týmů si během utkání nevypracoval dvouciferný náskok a vedení se měnilo hned třiadvacetkrát. Lakers před svými fanoušky naposledy přišli o náskok necelých šest minut před koncem. James poslední minutu začal proměněnými trestnými hody a snížil na rozdíl tří bodů, jenže pak ztratil míč a v samém závěru netrefil trojku. Nets si výhru z trestných hodů pojistili.

Jamesovi unikl 81. triple double v kariéře o jeden doskok. Za téměř 37 minut zaznamenal 25 bodů (i když proměnil jen osm střel z 25 a z toho pouze jeden z osmi tříbodových pokusů), devět doskoků a 14 asistencí. I tak ale Lakers prohráli podesáté z posledních jedenácti vystoupení a čekání na postup do play off protáhli na šest let, což je klubový rekord.

„Pro nás tohle byla a je těžká sezona. Nesplnili jsme to, s čím jsme tady podepisovali smlouvy. Ale jsem v lize už dlouho a vím, že takové věci se občas stávají. Naše hlavní příčiny jsou zranění, tresty a hlavně nemohoucnost předvádět konstantní výkony v průběhu celého zápasu,“ uvedl čtyřiatřicetiletý James, jenž do Lakers přišel před sezonou z Clevelandu. Dovolenou hned po základní části bude mít hvězdný basketbalista poprvé od roku 2006.

Tomáš Satoranský při obraně legendárního LeBrona Jamese.
LeBron James. Možná největší bomba přestupového trhu. Třiatřicetiletá...

Statisticky ještě hodnotnější výkon předvedl Jamesův podkošový spoluhráč JaVale McGee, který si vylepšil osobní maxima na 33 bodů a 20 doskoků. Kyle Kuzma přidal 18 bodů. Vítězné Nets táhl bývalý hráč Lakers D’Angelo Russell s 21 body a 13 asistencemi. Joe Harris přispěl 26 body, přičemž trefil šest trojek.

James Harden si vyrovnal osobní střelecký rekord v NBA. Při vítězství Houstonu nad San Antoniem 111:105 se loňský nejužitečnější hráč základní části blýskl 61 body. Spurs přišli o aktuálně nejdelší sérii neporazitelnosti v lize. Svěřenci kouče Gregga Popoviche totiž prohráli poprvé po devíti vítězstvích.

Lídr Východní konference Milwaukee zvítězil nad Miami 116:87. Janis Adetokunbo zapsal 28 bodů, osm doskoků a sedm asistencí. Russell Webrook nasbíral při triumfu Oklahomy v Torontu 116:109 osmadvacátý triple double sezony, když se postaral o 18 bodů, 12 doskoků a 13 asistencí. Paul George přidal 28 bodů a Dennis Schöder z lavičky 26. Raptors nebylo nic platných 36 bodů Kawhi Leonarda a 25 Pascala Siakama.

Autor:

Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!
Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!

40 uživatelů eMimina se pustilo do testování jemného šamponu KIND od značky Mádara, který je vhodný pro miminka už od prvních dnů. Jak si šampon...