Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Ledecká skončila v kombinaci patnáctá, mistryní světa je Švýcarka Holdenerová

Sport

  13:03aktualizováno  17:35
Aare / Praha - Švýcarka Wendy Holdenerová obhájila titul mistryně světa v kombinaci, Ester Ledecká skončila v Aare patnáctá. Po dopoledním sjezdu patřilo české lyžařce a snowboardistce 14. místo, slalom, který téměř netrénuje, jela odvážně a na vítězku v součtu časů ztratila 2,90 sekundy. Druhá Češka Kateřina Pauláthová obsadila 24. pozici.

Ester Ledecká na trati ve švédském Aare. foto: ČTK/AP

KOMENTÁŘ: Jak málo stačí k návratu rozpustilého úsměvu Ester L.

Ledecká si dnes po zklamání v superobřím slalomu dojela pro nejlepší individuální výsledek na lyžařském MS, nejvýše dvacátá byla dosud právě v kombinaci na minulém šampionátu 2017 ve Svatém Mořici, kde se poprvé poměřila s lyžařkami specialistkami.

„Mám hroznou radost, jak jsem to zvládla. Myslím, že to je dobrý výsledek,“ řekla Ledecká, kterou čeká v sobotu volno a v neděli sjezd.

Holdenerová svedla o zlato dramatický souboj se slovenskou slalomářkou Petrou Vlhovou a porazila ji o pouhé tři setiny sekundy. Slovensko nicméně slaví historicky první individuální medaili z MS. Bronz vybojovala Norka Ragnhild Mowinckelová, jež ze stupňů vítězů odsunula nejrychlejší sjezdařku Ramonu Siebenhoferovou z Rakouska.

Ester Ledecká na mistrovství světa v Aare.
Ester Ledecká na mistrovství světa v Aare.

Pauláthová, 17. z olympijské kombinace v Koreji, měla respekt ze sjezdu a především ze skoků. „Měla jsem z toho stres celou noc, skoro jsem nespala. Ptám se všech trenérů a závodníků, co mám dělat, abych neletěla na patky. Ale jak se leknu uprostřed, tak se postavím a odstředivka mě tlačí dozadu a já letím hůř. Prostě jsem se to nenaučila a už se těším na slalom. Taky jsem ho letos moc nezajezdila, asi tak šestkrát, ale rozhodně se v něm cítím líp než ve sjezdu,“ řekla.

Jenže ani slalom se jí moc nepovedl, zajela 22. čas, zatímco specialistka na rychlost Ledecká patnáctý.

Holdenerová je pravděpodobně poslední mistryní světa v této disciplíně, v níž se na MS závodilo poprvé v roce 1932. Kombinace by totiž měla z programu na velkých akcích zmizet. Další z favoritek Mikaela Shiffrinová si po zlatu v super-G dopřála pauzu a soustředí se na obří slalom i slalom speciál.

Autor:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...