Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Ledecká, Kvitová, Čech či Štěpánek. Prezident Zeman vyznamenal i sportovce

Sport

  21:15
PRAHA - Při příležitosti 100. výročí zrodu Československa vyznamenal prezident republiky Miloš Zeman také šest sportovců. Řád Bílého lva obdržel in memoriam bývalý gymnasta a bojovník proti nacismu Jan Gajdoš. Medaile Za zásluhy dostali Petr Čech, Radek Štěpánek, Ester Ledecká, Petra Kvitová nebo Helena Suková.

Radek Štěpánek foto:  Michal Růžička, MAFRA

Zeman vyznamenal 41 lidí. Včetně miliardáře Krúpy a zbrojaře Strnada

Ani sportovci tradičně nechyběli na seznamu čítající 41 jmen. Osobnosti prezident Miloš Zeman vyznamenal v neděli 28. října ve Vladislavském sále Pražského hradu.

Kromě tenistů Radka Štěpánka, Petry Kvitové a Heleny Sukové jsou medailí Za zásluhy ověnčeni i fotbalista Petr Čech a lyžařka a snowboardistka Ester Ledecká.

Na olympijských hrách v Amsterdamu 1928 získal s československým družstvem gymnastů stříbrnou medaili. Po okupaci nacisty působil v odbojovém hnutí v sokolské organizaci Jindra. 

Miloš Zeman

Počátkem roku 1944 byl zatčen gestapem a vězněn ve třech nacistických káznicích. Zemřel v roce 1945 na následky věznění v koncentračním táboře.

Brankář londýnského Arsenalu, který v neděli odpoledne z lavičky sledoval remízu 2:2 na půdě Crystal Palace, při slavnostním ceremoniálu chyběl. Ocenění převzal jeho manažer Viktor Kolář.

Stejně tak i dvojnásobná olympijská vítězka Ledecká, jež se navíc stala ve 23 letech vůbec nejmladší oceněnou sportovkyní.

„Budu na soustředění v zahraničí. Ačkoliv je pro mě vyznamenání čest, osobně si ho nepřijdu převzít. Budu místo toho ve správné společnosti,“ řekla už předtím Ledecká, jež přiznala, že chvíli i váhala zda státní vyznamenání přijmout.

Její otec Janek Ledecký se totiž už dříve vůči prezidentu Zemanovi vymezil.

„Řešili jsme, jestli je vůbec správné v současných podmínkách vyznamenání přijmout. Postavila jsem se k tomu tak, že na státní vyznamenání mě navrhl stát a občané republiky za reprezentaci a já si toho vážím. Proto státní vyznamenání přijmu,“ doplnila.

Petra Kvitová. Vyznamenání Za zásluhy I. stupně (za zásluhy o stát v oblasti...
Ester Ledecká. Vyznamenání Za zásluhy I. stupně (za zásluhy o stát v oblasti...

Ledecká na letošních olympijských hrách v Pchjongčchangu získala dvě zlaté medaile: na lyžích v superobřím slalomu a na snowboardu v paralelním obřím slalomu.

Přítomna nebyla ani dvojnásobná wimbledonská vítězka Petra Kvitová, jež ještě před několika dny válčila na Turnaji mistryň v Singapuru.

Naopak medaili Za zásluhy si od prezidenta osobně převzala čtrnáctinásobná grandslamová šampionka a bývalá světová jednička ve čtyřhře Helena Suková.

Nechyběl ani dvojnásobný daviscupový vítěz Radek Štěpánek, jenž se před pár dny v pražské O2 areně velkolepě rozloučil s tenisovou kariérou.

Všichni se tak přiřadili k plejádě již dříve vyznamenaných sportovců, mezi nimiž nechybí Martina Sáblíková, Jaromír Jágr, Dominik Hašek, Pavel Nedvěd či manželé Zátopkovi.

Autor:

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...