130 let

Ester Ledecká dojela v Ga-Pa na třetím místě | foto: AP Photo/Marco Tacca, ČTK

Ledecká na lyžarském Světovém poháru válí. Ve sjezdu v Ga-Pa skončila třetí

Sport
  •   12:53
Garmisch-Partenkirchen - Ester Ledecká dojela třetí ve sjezdu v Garmisch-Partenkirchenu a dosáhla na druhé stupně vítězů v lyžařském Světovém poháru. Čtyřiadvacetiletá Češka zůstala třetí i v hodnocení disciplíny, po šesti z devíti závodů ztrácí na vedoucí Corinne Suterovou ze Švýcarska 64 bodů.

Ledecká zpátky na místě činu: Cesta na Světový pohár byla náročná, v Rusku nás kvůli vízům zavřeli

V Ga-Pa si připsala první výhru ve sjezdu v kariéře domácí Němka Viktoria Rebensburgová, bývalá olympijská vítězka v obřím slalomu. Druhá skončila s odstupem 61 setin Italka Federica Brignoneová, Ledecká na vítězku ztratila 83 setin sekundy.

Ester Ledecká dojela v Ga-Pa na třetím místě
Ester Ledecká během závodu Super-G.

Ženy - sjezd: 1. Rebensburgová (Něm.) 1:41,94, 2. Brignoneová (It.) -0,61, 3. Ledecká (ČR) -0,83, 4. Goggiaová (It.) -0,95, 5. C. Suterová (Švýc.) -0,98, 6. Štuhecová (Slovin.) -1,52, 7. Hählenová (Švýc.) -1,63, 8. Vlhová (SR) -1,74, 9. Marsagliaová (It.) -1,77, 10. Reisingerová (Rak.) -1,80.

Průběžné pořadí sjezdu (po 6 z 9 závodů): 1. C. Suterová 317, 2. Shiffrinová (USA) 256, 3. Ledecká 253, 4. Brignoneová 234, 5. Rebensburgová 211, 6. Curtoniová (It.) 196.

Průběžné pořadí SP (po 23 z 39 závodů): 1. Shiffrinová 1225, 2. Brignoneová 1035, 3. Vlhová 862, 4. Bassinová (It.) 640, 5. Rebensburgová 556, 6. C. Suterová 517, ...13. Ledecká 320, 76. Dubovská 35, 91. Capová (obě ČR) 21.

„Perfektní jízda to asi nebyla, ale docela dobrá jo. Snažila jsem se dělat to, co mi kluci poradili. A poradili mi dobře. Měla jsem perfektně připravené lyže od Miloše (servismana Machytky) a tělo od Médi (fyzioterapeuta Michala Lešáka). A Bankovi trenéři (Ondřej a Tomáš) opět odvedli vynikající práci. Já už jsem pak jen sjela kopec,“ řekla Ledecká novinářům v cíli.

Vítězka prosincového sjezdu z Lake Louise Ledecká za sebou nechala o 12 setin sekundy úřadující olympijskou šampionku Sofii Goggiaovou z Itálie, Suterová byla pátá. Před Ledeckou je ještě v hodnocení sjezdu o tři body Američanka Mikaela Shiffrinová, která po nenadálém úmrtí otce na neurčito přerušila sezonu. V celkovém hodnocení SP je česká reprezentantka třináctá.

Ledecká v Ga-Pa před čtyřmi lety absolvovala první závod mezi lyžařskou elitou a dobrou formu naznačila pátým místem v pátečním tréninku. Na trať se vydala jako jedna z posledních velkých favoritek s číslem 15 a z dalších závodnic se jejímu času dokázala přiblížit jen Goggiaová.

Trenér Tomáš Bank ocenil výkon Ledecké v náročné střední technické pasáži. „Tam jsem viděl nejlepší oblouk, co Ester kdy udělala,“ uvedl. „Byla tam pozdě a bylo to pro ni hodně těžké, protože ji to tam trochu sneslo. A ten oblouk doprava na levé noze byl fantastický, tím zachránila celý závod.“

Tomáše Banka nepřekvapuje, že se elitní snowboardistka Ledecká usadila i mezi sjezdařskou elitou. „Má na to, já to vím už dlouho, že na to má. Ale samozřejmě to je vždy speciální věc, když je někdo na bedně, protože jsme to zas často nezažili. Zvyká se na to dobře, ale sláva trvá jen chvilku,“ řekl už s myšlenkami na nedělní superobří slalom.

Třicetiletá Rebensburgová si připsala 19. výhru v kariéře. Je první německou vítězkou sjezdu SP po Marii Höflové-Rieschové, které se podařilo vyhrát před deseti lety právě na sjezdovce Kandahar v Ga-Pa. 

Autor: ČTK