Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Legendární Agassi byl uveden do Síně slávy

US Open

  22:44
NEWPORT - Americký tenista Andre Agassi se dnes v Newportu dočkal uvedení do tenisové Síně slávy. Ve svém proslovu viditelně dojatý poděkoval svému sportu za vše, co mu do života přinesl, včetně jeho manželky Steffi Grafové.

Andre Agassi byl uveden do síně slávy. foto: Reuters

Agassi zdůraznil, že jako malý k tenisu občas cítil odpor, když ho k němu přemlouval jeho otec Mike. Ale jako jednačtyřicetiletý muž si myslí, že i odpor k tenisu musel být součástí cesty k osmi grandslamovým titulům a uvedení do Síně slávy.

"Když mi bylo pět, řekl mi táta, ať vyhraju Wimbledon. V sedmi mi totéž řekl o všech grandslamech. Ani nevím, kolikrát mi řekl, abych se dostal do Síně slávy. Když mi bylo devětadvacet, řekl mi, ať se ožením se Steffi Grafovou. Prosím, tati, nikdy mi nepřestávej říkat, co mám dělat," řekl dojatý tenista směrem k téměř dvěma stovkám lidí, kteří přijeli v rámci jeho doprovodu.

Andre Agassi byl uveden do síně slávy.

Agassi je jedním ze šesti tenistů, kterým se v historii podařilo vyhrát všechny čtyři grandslamové turnaje. Celkem v dvacetileté kariéře získal osm těchto prestižních trofejí, z toho polovinu na Australian Open a dvě na US Open. Celkem vyhrál 60 turnajů ATP, dvakrát Davis Cup a 101 týdnů byl lídrem světového žebříčku. Kariéru ukončil v roce 2006.

Vedle Agassiho byla do Síně slávy uvedená také Fern Kellmeyerová, která se zasloužila o prosazení vysokoškolských sportovních stipendií pro ženy a patří mezi průkopnice ženského profesionálního tenisu.

Autor: