Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Legendární běžec protestuje proti změnám v atletice. Dotknou se Keni i Etiopie

Sport

  14:12
Londýn / Praha - Nesouhlas s koncem svých tradičních disciplín vyjadřují Keňané i Etiopané. Právě těch se nejvíce dotkne změna v atletické Diamantové lize, kde se už nebudou běhat tratě delší než 3000 metrů.

Haile Gebrselassie. foto: ČTK

Po schůzi v Dauhá se Mezinárodní atletická federace (IAAF) v pondělí rozhodla, že by měly být jednotlivé akce Diamantové ligy daleko konzistentnější a dynamičtější, než je tomu v posledních letech. I proto se vedení rozhodlo zredukovat počet disciplín na jedné akci ze čtrnácti na dvanáct, celkový počet atletických disciplín byl potom snížen z 32 na 24, z nichž bude dvanáct mužských a dvanáct ženských.

Etiopan Haile Gebrselassie, považován mnoha atlety i odborníky za nejlepšího vzdálenostního běžce všech dob, s rozhodnutím ale nesouhlasí. Legendární vytrvalec, působící na tratích na 5 a 10 kilometrů, velice lituje, že se novým rozhodnutím IAAF z kalendáře vyřadí hlavně pětikilometrový běh.

„Je to smutné rozuzlení celé věci, protože zasáhne zejména keňské a etiopské atlety, a vlastně se to dotkne hlavně východní Afriky jako celku,“ řekl Gebrselassie v rozhovoru pro Reuters. „Některé asijské země udělaly v posledních letech na středních a dlouhých tratích velké pokroky. V době, kdy je potřeba, aby vládnoucí orgán atletiky vynakládal maximální úsilí na její podporu a rozvoj, se naopak přijímá takto nespravedlivé rozhodnutí,“ nebral si servítky Etiopan.

„Rozhodně to ovlivní prestiž soutěže. Mezi hlavní soutěže určitě patřily střední a dlouhé vzdálenosti, na nichž jsem dříve závodil já, Kenenisa Bekele a další skvělí atleti. Tohle rozhodnutí určitě omezí možnosti diváků, aby mohli sledovat některé z nejlepších světových sportovců,“ dodal Gebrselassie.

Diamantová liga je třetí nejlepší soutěží (po olympijských hrách a mistrovství světa) mezi atlety, kdy na konci každé sezony proběhnou dvě finále. Jedno v Bruselu, druhé v Berlíně, vždy pro polovinu disciplín.

Série mítinků začne v květnu už svůj desátý ročník.

Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.