Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Holyfield se usmířil se "zlým" Tysonem a ukončil kariéru

Sport

  14:44
PRAHA - Byl z toho obrovský skandál. Mike Tyson ve slavné bitvě přímo mezi provazy ukousl Evanderovi Holyfieldovi část ucha. Ten mu přesto dokázal odpustit - po šestnácti letech si slavní boxeři podali ruku a objali se.

Evander Holyfield objímá Mike Tysona (čelem) foto: ČTK

K prvnímu setkání někdejších soupeřů od osudového zápasu došlo v roce 2009 v televizní show moderátorky Oprah Winfreyové. Bývalý absolutní šampion křížové i těžké váhy tehdy oznámil, že už vzal Tysona na milost. "Byl to šok. Ale to kousnutí nebylo tak zlé, jak z toho dělali," uvedl.

K incidentu došlo v červnu 1997, jen sedm měsíců po prvním vzájemném střetu obou rivalů. I v něm Holyfield dominoval a připsal si hodnotné vítězství.

Letos v únoru se mimo ring potkali znovu. A slova tentokrát vystřídala velká gesta. Nechvalně proslulý Tyson si se svým přemožitelem, který na reklamní akci v Las Vegas propagoval svou omáčku, padli do náruče.

Zleva: Boxeři Evander Holyfield, Mike Tyson, Henry Tillman (zlatý olympijský medailista z roku 1984) propagují Holyfieldovu omáčku
Mike Tyson kouše ucho Evanderu Holyfieldovi (rok 1997).

Evander Holyfield spolu s Mikem Tysonem propaguje svou omáčku (vlevo). Vpravo Tyson kouše Holyfielda do ucha

„Chtěl jsem Evandera vidět. Mám ho rád. Je jasné, že spolu budeme spojováni po zbytek života,“ vyprávěl Tyson. "Ví, že udělal chybu," reagoval Holyfield. "Mike o tom přesvědčit mě i lidi. Ocenil, že jsem mu dokázal odpustit a také odpustil sám sobě," dodal.

Sen o posledním titulu zůstal nenaplněn

Holyfield v říjnu oslaví už 51. narozeniny, přesto se až dosud udržovat fit, aby byl připravený nastoupit k případnému zápasu o titul. Bratři Kličkové, kteří drží všechny čtyři mistrovské pásy v nejtěžší váhové kategorii, s ním ale boxovat odmítají.

Konec Holyfieldovi velkolepé kariéry, jíž nastartoval olympijským bronzem v roce 1984, se tak zdá být neodkladný... Svět šestnácti provazů opustí bijec, který jako jediný v historii držel mistrovský pás těžké váhy hned čtyřikrát.

"Nechci se prokousávat na vrchol zápasy s 24 či 25letými kluky. Kličkům je 37 38 let (Vladimirovi je 36 let, jeho bratrovi Vitalijovi 41 - pozn. red.) - jsou to moji vrstevníci," vysvětloval Holyfield, proč si přál se utkat právě s nimi a proč nyní pověsí rukavice na hřebík... Sen, v němž coby nejstarší boxer historie vystoupal až k titulu mistra světa, zůstal nenaplněn.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!