130 let
Ivan Lendl (vlevo)

Ivan Lendl (vlevo) | foto: ČTK

Legendární Lendl: Tenisem se budu bavit ještě rok, pak uvidím

Sport
  •   13:08
PROSTĚJOV - Tenista Ivan Lendl, který bude hlavní ozdobou páteční ostravské exhibice společně se Švédy Björnem Borgem a Matsem Wilanderem, se v polovině příštího roku rozhodne, zda bude v exhibicích pokračovat. K tenisu se Lendl vrátil po šestnáctileté přestávce a baví ho, ale vadí mu cestování.

"Zkusím hrát do poloviny příštího roku. A pak se rozhodnu, jestli mě tento způsob života baví. Rád trénuji i hraji zápasy. Nenávidím však cestování. Na letištích skřípu zuby," uvedl padesátiletý Lendl na dnešní tiskové konferenci v Prostějově. V Evropě přitom považuje letecké cestování za mnohem pohodlnější než v USA.

Lendlovým hlavním protivníkem na ostravské exhibici bude Borg, s kterým změří síly ve dvou setech. Oba spolu v době své největší slávy příliš mnoho zápasů neodehráli. V rozmezí let 1979 až 1981 se střetli osmkrát s bilancí 6:2 pro Borga. "Moc jsme toho spolu nenahráli. Borg nechal brzy aktivního tenisu. Bylo mu teprve šestadvacet let. Já byl začínající mladík, porážel mě," poznamenal Lendl.

Nevěděl, co má od pátečního zápasu očekávat. "Dlouho jsem ho neviděl, naposledy asi v roce 1981. Těším se, že si dobře zahrajeme. Pamatuji si, že měl výborný první servis. O tom se přitom moc nemluvilo. Ale když se podívám na video, tak chodil ve Wimbledonu po prvním podání na síť. Ale až na kurtu uvidím, co se dá proti němu hrát," tvrdil Lendl.

Od svého posledního prostějovského vystoupení v červnu s Jiřím Novákem má pocit herního zlepšení. "Mám větší větší herní jistotu, lépe řeším situace. Možná zápas s Borgem opět skončí remízou, nechejme se překvapit," žertoval Lendl. Při ohlédnutí do minulosti se Lendl domnívá, že Borg přinesl světovému tenisu hodně nového. "Mohu jmenovat jeho topspin, špatně se z něj útočilo.

Obouručné bekhendy. Byl jedním z prvních hráčů, kteří ve stejném roce vyhráli Paříž i Wimbledon. Potom se to podařilo Nadalovi, ale trvalo to přes třicet let. Měl výbornou práci nohou, jeho tenis byl výborný," vzpomínal Lendl.

Na rozdíl od období své slávy to už Lendl nepřehání s tréninkem. V Prostějově, kde našel podle svých slov ideální podmínky k přípravě, trénoval s místními juniory v pondělí a v úterý. Poslední dva dny před exhibicí chce ale odpočívat.

"V pokročilém věku je třeba trénovat rozumně. Proto už budu více relaxovat. Po mém návratu k exhibicím se Wilander nechal slyšet, že bude muset nyní trénovat mnohem více. Ale tak to není. Pochopitelně chci vyhrát. Na druhé straně je důležité, aby se bavili diváci a také hráči," hledal Lendl pozitiva tenisu po padesátce.

Přiznal, že musí u hry více přemýšlet, hlavně při dobíhání míčů. "Jako dříve existuje několik variant. Když ale vyhodnotím tu nejlepší a nestihnu ji, tak musím rychle zařadit tu další výhodnou, na kterou si věřím. Musím pozměnit to, co jsem hrával před dvaceti lety," nastínil svoji současnou taktiku.

Svoji hru si promýšlí na několik tahů dopředu. Ale hlavním předpokladem je zahrát dokonale všechny údery. "To je první předpoklad úspěchu. Při mém podání mám větší naději. Snažím se opakovat dobré situace a naopak herně narušit soupeře," poznamenal Lendl, který má nyní více času na své koníčky. Tři jeho dcery už studují na univerzitě a čtvrtá se chystá studovat příští rok.

Autor: ČTK