Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Lendl: Forma Španělů budí respekt, ale jsou k poražení

US Open

  17:00
PRAHA - Před 32 lety dotáhl spolu s Tomášem Šmídem československý tým k dosud jedinému triumfu v Davis Cupu. "Vzpomínám na to docela často, byl to jeden z vrcholů mé kariéry," říká legendární tenista Ivan Lendl, rodák z Ostravy. Teď doufá, že Tomáš Berdych s Radkem Štěpánkem dokáží triumf z roku 1980 zopakovat.

Tréninku českých tenistů před finále Davis Cupu se zúčastnil také Ivan Lendl foto: ČTK

Pár věcí bylo tehdy, při výhře v roce 1980, jinak. Finále se hrálo ve Sportovní hale (dnes Tipsport Arena), Lendl tehdy bojoval za spojený československý národ - a soupeři mu byli Italové. Letos budou Češi čelit obhájcům trofeje ze Španělska v moderní O2 areně.  Mají šanci? "Doufám, že to dopadne dobře," říká tenisová legenda Ivan Lendl, který nyní trénuje třetího hráče světa Andyho Murrayho. K víře v český úspěch ho vede i zajímavá shoda náhod...

"Andy letos vyhrál první grandslam, povedlo se mu to na pátý pokus, stejně jako mně. Vyrovnal rekord nejdelšího finále US Open, které jsem hrál já. Při výhře v Davis Cupu jsme zase hráli semifinále v Argentině, finále v Praze a další rok začali obhajovat v 1. kole ve Španělsku. Jako Češi letos..." připomíná Lendl.

Do Prahy přicestoval v úterý, ve středu se chystá vyrazit do Edenu na zápas hokejové extraligy mezi Slavií a Vítkovicemi - a od pátku už bude fandit Čechům při jejich odvetě za neúspěšné finále z roku 2009. "Bude to vyrovnaný zápas. Španělé jsou silní, čeští kluci ale taky hrajou dobře. Bude to těžké, ale doufám, že se to podaří," tvrdí 52letý rodák z Ostravy.

Od doby, co Davis Cup sám hrál, ho jako divák nenavštívil

Lendl přiznává, že od doby, co Davis Cup sám hrál, ho jako divák nenavštívil. Nejen proto však pro něj bude víkendové finále speciální: poprvé po dlouhé době se totiž sejde s kompletní partou vítězů z roku 1980 - tedy ještě s Janem Kodešem, Tomášem Šmídem a Pavlem Složilem (jehož šéf tenisového svazu Ivo Kaderka pozval až dodatečně). "Pavla jsem viděl naposledy předloni u něj v klubu v Naples, Honzu na jaře a Tomáše už hodně dlouho ne. Všichni pohromadě jsme nebyli spoustu let. Těsím se na to."

Co rozhodne? Povrch? Domácí prostředí? Taktické šachy s nominací? "Kluci budou mít velkou podporu diváků, i povrch určitě pomůže, ale nebude rozhodující," domnívá se Lendl. "Rozhodovat bude forma." Ta španělská budí respekt: deblové duo Marcel Granollers, Marc López vyhrálo Turnaj mistrů, David Ferrer vyhrál tamtéž v singlu dvě utkání. "Ale k poražení je," míní Lendl.

"Viděl jsem Berdycha v Londýně a s Andym hrál moc dobře, i s Djokovičem se mu v prvním setu dařilo." Pár věcí bylo před 32 lety v Davis Cupu jinak. Mnohem víc jich ale bylo stejně. Bude letos stejný i výsledek?

Přehled finále DC s českou a československou účastí

1975 - Švédsko - Československo 3:2
Cestou do finále čs. tým v čele s dvojicí Jan Kodeš, Jiří Hřebec postupně vyřadil Maďarsko, Francii a Austrálii, v rozhodujícím duelu o "salátovou mísu" ale nestačil na Švédy vedené fenomenálním Björnem Borgem. Ten ve Stockholmu vyhrál obě své dvouhry a podílel se i na zisku třetího bodu ve čtyřhře.

1980 - Československo - Itálie 4:1
Hlavním strůjcem dosud jediného českého či čs. triumfu byl před 32 lety Ivan Lendl, který si v zápasech s Francií, Rumunskem, Argentinou i ve finále s Itálií udržel neporazitelnost. Spolu s ním byli ve vítězném týmu ještě Tomáš Šmíd, Pavel Složil a Jan Kodeš. Ti mohli ve finále v pražské Sportovní hale slavit již po čtyřhře, v níž Lendl se Šmídem v pětisetové bitvě s italským párem urvali třetí bod.

2009 - Španělsko - Česká republika 5:0
První samostatnou finálovou účast zajistily celku opírajícímu se o dvojici Tomáš Berdych, Radek Štěpánek výhry nad Francií, Argentinou a Chorvatskem. V závěrečném duelu na barcelonské antuce však svěřenci nehrajícího kapitána Jaroslava Navrátila nezískali v souboji s obhájcem titulu Španělskem, které vedl Rafael Nadal, ani bod. Za rozhodnutého stavu si tak zahráli i Jan Hájek a Lukáš Dlouhý.

Autor: