Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Nohy byly špatné. Už první kopec jsem jel hrozně, pravil König

Sport

  18:42
LARY PLA D’ADET (Od našeho zpravodaje) - Projel cílem se ztrátou 3:54 minuty na vítězného Majku a usedl na asfalt, zatímco polský masér o něj pečoval. Obrátil do sebe vodu i kolu, postavil se, převlékl. Pohled na něj prozrazoval, že Leopold König i v etapě, kdy mu nejbližší soupeři ujížděli, vydal ze sebe naprosto vše.

Leopold König. foto: ČTK/AP

Čekal jste, že jeden špatný den v horách přijde. Dnes tedy přišel?
Určitě. Já to cítil od začátku. Nebyl jsem z toho překvapený a snažil se chytnout co nejmenší ztrátu. Snad se mi to relativně podařilo. Dole pod kopcem jsem chytal hrozné křeče a musel ho rozjet pomaleji. Až později jsem jel docela slušné tempo.

Už po předchozích etapách jste tvrdil, že se vám do nich hůře rozjíždí, ale na posledním kopci jste se většinou vždy "nadechl" ke skvělému výkonu. V čem to bylo jiné? Protože etapa byla jako pila?
Asi jo. Už první kopec se mi jel hrozně a pak už jsem se nevzpamatoval. Možná bych potřeboval, aby byl kus etapy po rovině, jenže takový tu nebyl, jeli jsme pořád nahoru dolů. Čekal jsem, že se mi to zase rozjede na poslední kopec, jenže nohy byly dnes opravdu hodně špatné.

Co se dělo, když vás Nibali a další jezdci z Top 10 odpojili?
To bylo na předposledním kopci. Cítil jsem, že to prostě nejede. Nohy byly slabé. Cítil jsem se takový těžký. Ale to bych byl monstrum, kdybych neměl špatný den. Byl to můj první zlý den v horách. Jsou součástí Tour, vždyť ten špatný den tu měl skoro každý. Na mě přišel dneska. Ale něco to ukazuje: že Tour je čistá.

Momentka ze 17. etapy Tour de France.

Proč?
Protože dřív takové špatné dny (lidí z popředí pořadí) nebyly až tak moc časté. Tady naopak časté jsou. Je to normální, nedělám z toho konec světa. Akorát teď samozřejmě přichází na řadu spekulování o mých ztracených minutách z prvního týdne. Kvůli nim jsem si už teď nemohl dovolit moc ztrácet, ale dneska jsem ztratil. Možná ty dnešní minuty mi budou chybět, ale snad ne. Zabojuju.

Jak se dá z takového dne rychle oklepat? Ve čtvrtek čeká královská etapa s Tourmaletem a Hautacamem.
Myslím, že oklepat se dá lehce. Koukněte se na včerejší etapu, kolik lidí tam mělo zlý den a dnes už zase jeli dobře. Je to součástí závodu, že se sčítají špatné dny s dobrými.

Deváté místo celkově je dobrým vyjitím z takového špatného dne?
Tak... Ale já to ještě vylepším! Myslím, že zítra bude už lepší den a v sobotní časovce to zase trochu zlepšíme.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!