Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Na Tour se představí Kreuziger i König, slavný závod pojedou celkem čtyři Češi

Tour de France

  12:12aktualizováno  15:46
MANCHESTER - Roman Kreuziger bude patřit na 102. ročníku Tour de France do sestavy týmu Tinkoff-Saxo, který má dopomoci k triumfu Albertu Contadorovi. Nejslavnější etapový závod, který začne v sobotu časovkou jednotlivců v nizozemském Utrechtu, tak pojede kvarteto českých cyklistů.

Roman Kreuziger. foto: Reuters

Devětadvacetiletý Kreuziger má za sebou už 12 závodů z trojkoruny tzv. Grand Tours. Na „Staré dámě“ se dosud představil pětkrát, z toho třikrát dokončil ostře sledovaný podnik v první desítce.

Právě na Tour de France také dosáhl na jeden z nejcennějších výsledků kariéry, když tam před dvěma lety dojel celkově pátý, stejně jako na Giru d’Italia 2011.

Tour pro něho bude po nedělním vystoupení na republikovém šampionátu, kde ho o stupně vítězů připravily technické potíže, teprve druhým závodem po skončení vleklé dopingové kauzy. V té mu kvůli podezření z dopingu na základě odchylek v biologickém pasu hrozilo zastavení činnosti.

Cyklista Roman Kreuziger si troufl na Kilimandžáro.
Český cyklista Roman Kreuziger

V nominované devítce, která má dotáhnout Contadora k vytouženému doublu v jednom roce po triumfu na nedávném Giru, figuruje rovněž slovenský spurtér Peter Sagan, jenž v Žilině na společném mistrovství ČR a SR závod s hromadným startem vyhrál. 

Dalšími členy týmu budou Rafal Majka, Michael Rogers, Ivan Basso, Daniele Bennati, Michael Valgren a Matteo Tosatto.

Kreuziger tak v sestavě zástupců české cyklistiky, kteří budou v sobotu na startu Tour, doplní rovněž nominovaného Leopolda Königa (Sky), Jana Bártu (Bora-Argon 18) a Zdeňka Štybara (Etixx-Quick-Step).

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!