Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Lepší než Woods. Sedmnáctiletá dívka zlomila rekord golfové legendy

Sport

  11:57
OCELLA - Golf má nejmladší světovou jedničku v historii. Teprve sedmnáctiletá Lydia Koová z Nového Zélandu se dostala do čela žebříčku poté, co obsadila druhé místo na turnaji amerického okruhu LPGA v Ocale na Floridě. O druhou příčku se podělila mimo jiné s Američankou českého původu Jessicou Kordovou. Stejně jako dcera bývalého tenisty Petra Kordy zaostala o jednu ránu za vítěznou korejskou hráčkou Čche Na-jon.

Lydia Koová foto: ČTK

Koová předčila Američana Tigera Woodse, jenž byl poprvé světovou jedničkou v roce 1997 v 21 letech. Nejmladší hráčkou v čele ženského žebříčku dosud byla Korejka Sin Či-jai, které se to v roce 2010 povedlo ve 22 letech.

Lydia Koová
Lydia Koová
Lydia Koová
Lydia Koová

ČTĚTE TAKÉ

Rodačka z Soulu Koová vystřídala na prvním místě Korejku Pak In-pe. „Je to úžasné,“ komentovala svůj posun do čela žebříčku brýlatá golfistka. Po skončení turnaje však byla zklamaná, že nevyhrála, neboť v průběhu posledního kola vedla až o čtyři rány. Na žebříček prý vůbec nemyslela. „Ani jsem nevěděla, co potřebuji k tomu, aby se tam dostala. Soustředím se jen na svou hru, ne na žebříček. Ale je to velká pocta,“ uvedla Koová.

V 17 letech už má na kontě osm vítězství na profesionálních turnajích, včetně pěti triumfů na LPGA. V roce 2012 vyhrála ještě jako amatérka Canadian Open a stala se nejmladší vítězkou na okruhu v historii.

Autor: