Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

'Letos skončím, nemám už motivaci,' řekl Šuda po titulové porážce

Sport

  11:00
PRAHA - Mluvil pomalu, unaveně a zklamaně. Český boxer Luboš Šuda (34) v sobotu večer prohrál na galavečeru v Kolíně nad Rýnem zápas o Interkontinentální titul organizace WBO v křížové váze s Nigérijcem Olou Afolabim kvůli poraněnému oku v 5. kole. "Doplatil jsem na svůj styl," řekl v rozhovoru pro LN český bijec. "Už těžko hledám motivaci, tohle je můj poslední rok," dodala poté česká legenda mezi šestnácti provazy.

Luboš Šuda. foto: www.youtube.com

LN Zápas s Afolabim ukončil ringový lékař v pátém kole kvůli krvavému zranění vašeho oka. Je v pořádku?
Už je to dobré. Nateklé, zašité, ale dobré. Po zápase to bylo horší, hodně otevřená rána. Měl jsem nadvakrát roztržené víčko, šili mě asi dvacet minut.

S odstupem času. Musel lékař ten zápas ukončit? Souhlasíte s jeho rozhodnutím?
Na to oko jsem vůbec neviděl, proto jsem si o to ošetření řekl sám. Chtěl jsem, aby se na to doktor a trenér podívali. Rád bych řekl, že se pokračovat dalo, ale na rovinu se s tím bohužel boxovat už nedalo. Bylo to od doktora dobré rozhodnutí.

LUBOŠ ŠUDA VS. OLA AFOLABI

Od Afolabiho to byl hodně povedený a tvrdý úder...
Bylo to tvrdé, ale otřesený jsem nebyl.

Stěžoval jste si na špatné rukavice, o co přesně šlo?
Byla to vyčůranost německých pořadatelů. Oni věděli, že se pomalu rozjíždím, nechám se i trochu oťukávat a využili toho. Takové rukavice jsme z těch šesti zápasů na galavečeru dostali jen já a Afolabi. Když přeložíte třikrát tričko, tak asi tak vycpané byly. I rozhodčí se divil, ale pustil to.

KDO JE LUBOŠ ŠUDA

- Rodák z Kralup nad Vltavou, kterému bude letos 35 let.

- Má přítelkyni a dvě děti, trénuje v Praze na Žižkově.

- Bojovým sportům se věnuje 20 let, sedmnáct let aktivně zápasí, je trojnásobným mistrem světa v kickboxu.

- V profiringu má za sebou 29 zápasů, 23 jich vyhrál, jednou remizoval a pětkrát prohrál.

- Letos chce skončit profesionální kariéru, největší rozruch v českém prostředí způsobili jeho vítězství nad Romanem Kracíkem a Tomášem Mrázkem. Právě proti jednomu z těchto rivalů by rád ukončil kariéru.

Nemohl jste proti rukavicím protestovat?
Určitě by se dalo protestovat, ale oba jsme měli stejné podmínky. Cítil jsem se dobře, asi jsem mohl začít boxovat aktivněji dříve, ale bohužel to není můj styl. Němci to moc dobře věděli a využili toho.

Váhově byly ale rukavice v pořádku...
Byly, v tom problém nebyl. Ale hodně vycpané byly v prstech a na hřbetu ruky, ale v místech úderové plochy skoro nic nebylo.

Kdyby duel neskončil předčasně kvůli zranění, musel byste ale hodně zvýšit otáčky. Sice hodně úderů soupeře šlo do krytu, přesto jasně a zaslouženě vedl.
To určitě. Věděl jsem, že prohrávám. Nechci říkat, že bych si šel pro knockout, ale od toho čtvrtého, pátého kola jsem se rozjížděl. Bohužel už nebyla šance pokračovat dál. Chtělo tlačit více, cítil jsem se fakt dobře, měl jsem prostě začít dříve.

Byla to pro vás velká šance vybojovat si šanci i na zápas o titul mistra světa. Co vás čeká nyní, když jste prohrál?
(chvíli přemýšlí) Chuť bojovat trošičku upadá, nechci dělat ukvapené závěry po této porážce, ale letos skončím. Po dvaceti letech, které jsem věnoval bojovým sportům a sedmnácti v ringu už se cítím unavený. Těžko hledám odhodlání bojovat, boxuji už více takticky a není to ono. Těch 17 let v ringu je prostě znát.

Je to znát i na těle? Že jste třeba i choulostivější na podobná zranění jako to od Alofabiho?
Určitě to znát je. Z každého zápasu navíc si odnáším nateklé klouby, mám artrózu kyčle, problémy s páteří, všechno se to sčítá. Se sportem ku zdraví (s povzdechem).

Luboš Šuda s ringovým lékařem, který zápas ukončil.

Je to definitivní rozhodnutí?
Nechci dělat unáhlené závěry, ale s největší pravděpodobností ano. Už těžko dostanu nabídku na velký zápas a kvůli jiným duelům už bych se těžko přemlouval k tréninku. Lidé si myslí, jaké bereme velké peníze, ale pokud neboxujete venku a velké duely, nic si nevyděláte. I peníze za duel s Afolabim mi pokryl tu tříměsíční přípravu, že bych se z toho nějak zajistil, to určitě ne. Mám dvě děti a přítelkyni, musím už přemýšlet jak se o ně postarat. Nebýt sponzorů, tak bych ta mezidobí mezi zápasy jen těžko zvládal. Takže mám teď rok na to, abych si našel něco, v čem bych se mohl rozvíjet dál.

Máte už něco v hlavě? Zůstanete u boxu?
Určitě vyhazovače na diskotékách dělat nechci, už teď trénuji v Centru kontaktních sportů na Žižkově, do toho beru také individuální hodiny, ale není to zatím do takové míry, aby mě to živilo. Musím si to nechat projít hlavou, mám na to dost času. Proberu to s trenérem a uvidíme.

Láká vás zakončit kariéru v prosinci v Lucerně na tradičním boxerském galavečeru? Třeba s Tomášem Mrázkem, se kterým jste se utkal v roce 2009 na stejném místě a váš souboj vzbudil velké emoce.
Tak já bych se tomu určitě nebránil, ale Tomáš teď hodně přibral, má přes 100 kilo a boxuje už těžkou váhu (Luboš Šuda boxuje v křížové váze do 90,82 kg, pozn. redakce). Kluci z Heroes Gate mají jiný nápad, že bychom si dali odvetu spíše s Romanem Kracíkem. Uvidíme, takhle varianta je reálnější. Skončit v Lucerně by bylo i díky skvělým fanouškům pěknou rozlučkou. Kdyby to vyšlo, byl bych rád.