130 let

Marek Tomica z HC Slavia Praha a Leoš Čermák (vlevo) s Petrem Šachlem z týmu Bílí Tygři Liberec. | foto: Michal Kamaryt, ČTK

Liberec - Slavia: atmosféra houstne

Sport
  •   21:26
LIBEREC - Ve slovní přestřelku se změnila tisková konference po třetím semifinálovém duelu play off extraligy mezi hokejisty Liberce a Slavie, které se zúčastnili generální manažer domácích Ctibor Jech spolu s koučem Dušanem Gregorem a asistent pražského celku Jiří Kalous. I přes neshody však skončila debata smířlivým podáním rukou.

Dvojice hlavních sudích Pavel Hodek - Tomáš Turčan udělila celkem 116 trestných minut, včetně dvou trestů do konce zápasu. "Myslím, že tým domácích vyvolal před dnešním utkáním trošku hysterii ohledně toho, jak je posuzován hokej, což se určitě projevilo v dnešním vylučování. Za úvodní dvě třetiny jsme hráli dohromady třetinu v oslabení, což mělo velký vliv na vývoj celého zápasu," řekl Kalous po prohře Slavie 1:4. Liberec tak snížil na 1:2 na zápasy.

"Myslím, že k tomu, že jsme utkání výsledkově nezvládli, přispělo hodně divadelních výstupů domácích hráčů, kteří to však, myslím, nemají zapotřebí. To, jak se neustále válí, simulují a drží se za hlavu, když za půl minuty zase hrajou, to nemají zapotřebí. Snižuje to kvalitu jinak velmi kvalitního týmu Liberce," uvedl emotivně Kalous.

Gregor se proti jeho vyjádření ohradil. "Byla to trošku silná slova na naši adresu. Soustředíme se na to, aby tento alibistický nebo simulantský tým byl zítra úspěšný. To je myšleno samozřejmě v uvozovkách," řekl.

S Kalousovými výroky nesouhlasil ani Jech. "Samozřejmě je jejich právo se na to podívat tímto způsobem. Obě strany nyní mají celou noc na to si to celé zkonfrontovat. Jestli se rozhodčím něco povede nebo nepovede, je věcí každého týmu, jak si to zhodnotí," uvedl Jech.

Hlavní kouč Slavie Vladimír Růžička nechtěl 15 dvouminutových trestů pro své hráče komentovat. "My se dneska ani nijak vyjadřovat nemůžeme. K hokeji to holt patří, bohužel bylo moc vyloučených, ale my se z toho musíme ponaučit," prohlásil.

Pro hráče bylo evidentně obtížné přizpůsobit se přísnému metru sudích. "Nevím, jestli měli nějaké sezení nebo neměli, ale možná trošičku chybí cit pro hru. Ale na druhou stranu se jim nijak nedivím, protože jsou to přece jenom taky lidi a můžou podlehnout té atmosféře, stejně jako my, hráči. Hokej je hra chyb, hráči dělají chyby, rozhodčí dělají chyby, tak to prostě je," řekl brankář poražených Adam Svoboda.

Výsledek:
    Bílí Tygři Liberec - Slavia Praha 4:1 (1:0, 2:1, 1:0)

    Branky a nahrávky: 8. Pabiška (Šachl), 28. Žabka, 40. Šachl (Derner), 54. Zíb (Jiruš) - 36. Micka (Kadlec). Rozhodčí: Hodek, Turčan - Bláha, Kostka. Vyloučení: 13:15, navíc Žabka - Doležal oba 5 min. a do konce utkání, A. Svoboda 10 min. Využití: 2:1. Diváci: 7500 (vyprodáno). Stav série: 1:2.

    Sestavy:
    Liberec: Pinc - J. Moravec, Jiruš, Hunkes, Krstev, Žabka, Zíb, Derner, Holub - L. Čermák, Podkonický, Pletka - Klimenta, Plodek, Víšek - Blatný, Kašpařík, V. Nedorost - Bartovič, Pabiška, Šachl. Trenéři: Gregor, V. Čermák a Kapoun.
    Slavia Praha: A. Svoboda - Kadlec, Vašíček, J. Novák, Žižka, Sloboda, Kolařík, Drtina - D. Hruška, Klepiš, Vondrka - Bednář, Červenka, Tomica - Borovanský, V. Růžička ml., Sup - Micka, Rataj, Doležal. Trenéři: V. Růžička st. a Kalous.

Autor: ČTK