Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Lidé čekali na štafetu, omdlévali v davu

Sport

  13:34
LIBEREC - Před štafetovým závodem mužů na mistrovství světa lyžařů v Liberci dnes vznikla před areálem ve Vesci obrovská tlačenice. Tisíce lidí se nemohly dostat úzkými vchody do areálu. Někteří v davu omdlévali a bylo nutné zavolat záchranku.

Dvě hodiny před závodem mužů ve štafetě na 4x10 kilometrů 27. února zela tribuna prázdnotou, byla obleva a větrno. foto: ČTK

"Je to věc pořadatelů. Už před dvěma hodinami jsem jim říkal, že nápor fanoušků nemohou zvládnout a měli by je pouštět dovnitř co nejrychleji," uvedl asi půl hodiny před začátkem závodu policista. Pořadatelé mistrovství světa oznámili, že na štafetu dorazilo do Vesce rekordních 37.000 diváků.

Z masy lidí před hlavním vstupem do areálu vyskakovali před 13:00 lidé s malými dětmi. Ostatní jim pomáhali tlačit ven i kočárky. "Snažili jsme se dostat na závody se dvěma dětmi, ale jdeme pryč. Máme sice zaplacené lístky, ale ušlapat se nenecháme," řekl ČTK mladý muž z Liberce.

Krajská mluvčí záchranné služby Kristýna Fejfarová uvedla, že ve Vesci pomáhala divákům před dnešními závody horská služba.

Před 13:00, kdy závod odstartoval, plynul proud fanoušků do areálu sice rychleji než kolem 12:30, ale stále jich před vchodem zůstávalo hodně. Rozhořčení lidé skandovali: "Hanba, hanba!". Teprve ve chvíli, kdy situace začala být kritická, otevřela ochranka průchody a diváky přestala kontrolovat.

"Není pravda, že bezpečnostní agentury před začátkem závodu neprováděly bezpečnostní prohlídky," uvedl mluvčí mistrovství světa Zdeněk Soudný.

Zpravodaj ČTK byl však přímo u hlavního vchodu a viděl, jak se desítky fanoušci před 13:00 valily přes turnikety, aniž by je ochranka kontrolovala. Posléze vešel jako obyčejný divák do areálu již poté, co se turnikety uvolnily z největšího sevření fanoušků. Do batohu se mu nikdo z bezpečnostní agentury ani nepodíval, natož aby překontroloval obsah. "Kontroly jsme před 13:00 dělali jenom namátkově," řekl jeden z členů ostrahy u hlavního vchodu na běžecké tratě. Podle Soudného přišli diváci na poslední chvíli a kvůli tomu vznikly před hlavním vchodem do areálu problémy. "Navíc jsme museli zpřísnit bezpečnostní opatření kvůli hrozbě anarchistického útoku. Otevřeli jsme však další vchody," řekl Soudný. Protestní akcí pohrozili šampionátu členové české pobočky radikálního ekologického hnutí Earth First.

"Byl jsem tady už ve 12:00 a do 12:45 jsem se ke vchodu posunul jenom o 15 metrů," uvedl fanoušek Karel Dvořák. Ještě ve 13:15, kdy už se na tratích závodilo, se před několika pokladnami tísnily stovky fanoušků.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...