Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Lídr Gira Úran se trápil, vedení ale v kopcích uhájil. Vyhrál Battaglin

Sport

  17:47
OROPA - Byl to velký úprk na cílovou pásku. Nejdřív to s vítězstvím vypadalo na Kolumbijce Pantana, pak se dopředu natlačil Ital Cataldo, až posledních deset metrů 14. etapy cyklistického Gira určilo jejího krále. Enrico Battaglin euforicky zvedal paže do vzduchu, byl první na Pantaniho vrcholu Oropa. První den v horách odhalil, že i lídr má své slabiny - Rigoberto Urán nestíhal, přesto vedení v závodě udržel.

Rigoberto Uran foto: ČTK

Etapa vedla z Agliè na Oropu, tisícový vrchol, co byl první velkou ochutnávkou hor Gira. Tam Marcu Pantanimu, slavnému pirátovi a vítězi Gira z roku 1998, tok poté spadl na úpatí hory řetěz. A on přesto dokázal vyhrát.

Teď se stejný kousek povedl Battaglinovi, který tam svému týmu připsal druhý triumf ve dvou dnech. "Neskutečná radost," vydechoval za cílovou páskou. Celý den totiž italský borec šlapal v úniku a přesto mu zůstalo dost sil i do cílového stoupání. "Jel jsem vepředu od prvního kilometru, pak nás sice pronásledovatelé dotáhli, ale vítězství mám teď já."

ČTĚTE TAKÉ

Čtyři kategorizované vrcholy číhaly na peloton a ten nejtvrdší se tyčil až v závěru. Hora první kategorie s výškou 1142 metrů. Až tam se rozhořela bitva o Maglia rosa.

Urán, kolumbijský lídr Gira, měl k ruce už jen jednoho domestika a jeho handicap se zanedlouho projevil. Ital Pozzovivo, čtvrtý muž pořadí, snad vycítil Uránovu slabost a zaútočil. Urán, Quintana, Majka i Evans se po sobě podívali a svěsili nohy. Ale Pozzovivo byl při chuti a přidal znovu. Jen Urán s ním tentokrát vydržel.

A jejich odstup od lídra narůstal. Pozzovivo měl před etapou ztrátu 2:32 sekundy, ze které díky své aktivitě 21 sekund ubral, další sup toužící po růžové trofeji, kolumbijský střízlík Quintana ubral dokonce 25 sekund.

Pro Urána nešlo zatím o žádnou tragédii, ale slavit v Omeze tentokrát nebudou. Jednička Gira ukázala slabiny. "Ale i lídr může mít slabší den," hájil ho Sean Kelly, bývalý slavný cyklista a dnes expert Eurosportu.

Cyklistický závod Giro d'Italia - 14. etapa:

14. etapa Aglie - Oropa (162 km):

1. Battaglin (It./Bardiani Valvole) 4:34:41,
2. Cataldo (It./Sky) stejný čas,
3. Pantano (Kol./Colombia) -7,
4. Polanc (Slovin./Lampre) -17,
5. Roche (Ir./Tinkoff-Saxo) -22,
6. Timmer (Niz./Giant) -26,
7. Sella (It./Androni Giocattoli) -28,
8. Cattaneo (It./Lampre) -33,
9. Wellens (Belg./Lotto) -39,
10. Santaromita (It./Orica) -54.

Průběžné pořadí:

1. Urán (Kol./Omega Pharma-Quick-Step) 57:52:51,
2. Evans (Austr./BMC) -32,
3. Majka (Pol./Tinkoff-Saxo) -1:35,
4. Pozzovivo (It./AG2R) -2:11,
5. Kelderman (Niz./Belkin) -2:33,
6. Quintana (Kol./Movistar) -3:04,
7. Aru (It./Astana) -3:16,
8. Poels (Niz./Omega Pharma-Quick-Step) -4:01,
9. Rolland (Fr./Europcar) -5:07,
10. Kiserlovski (Chorv./Trek) -5:13.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!