Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Lions mají strach z koronaviru, a tak místo nich mezi elitou nastoupí Mustangové. Jejich kouč kritizuje přístup soupeře

Prague Mustangs si zahrají českou nejvyšší ligu amerického fotbalu na úkor Lions. foto: ČAAF

Praha - Připravovali se na druhou ligu, ale nečekaně se ocitli mezi elitou. Prague Mustangs se do Paddock ligy amerického fotbalu dostali díky tomu, že jejich městští kolegové Prague Lions odmítli účast v soutěži kvůli obavám z koronaviru! „Kdyby k tomu takhle přistoupily všechny týmy, tak se americký fotbal vrátí o velký kus zpátky, nic tu neproběhne,“ kritizuje přístup Lvů nový kouč Mustangů Josef Fuksa, jehož tým zítra odstartuje novou sezonu zápasem na půdě Pilsen Patriots.
  7:16

Důvod, proč se Prague Lions z Paddock ligy odhlásili, Fuksa nebere. „Lions standardně sází na zahraniční posily, utratili za ně většinu svého rozpočtu. Řada z nich ale do Česka teď nemůže přicestovat. Ale ve svízelné situaci kvůli hrozbě koronaviru jsme všichni. Pokud ten sport máte rádi, tak byste ho měl dělat za každou cenu,“ prohlásil Fuksa.

Hráči Prague Mustangs v akci.
Prague Mustangs si zahrají v české nejvyšší soutěži amerického fotbalu.

Pro Mustangs nebyla příprava pochopitelně lehká. Když se o pozvánce dozvěděli, scházelo do začátku nejvyšší ligy pět týdnů. Zásadní bylo výrazně tým posílit. Několik hráčů amerického fotbalu dorazilo na pomoc z Českých Budějovic nebo z Prague Panthers.

Instagram jí vydělává víc než UFC, teď jde bojovnice za novou výzvou. Nejsem jen hezká tvářička, varuje

„Je to velká výzva. Jsme trošku v nekomfortní situaci, protože jsme se dozvěděli o Paddock lize pět neděl před startem. Asociaci jsem poslal s nadsázkou několik výhrůžných mailů, protože na vyšší soutěž jsme pomýšleli až na rok následující rok,“ žertoval Fuksa, který má jako hráč tituly z německé i rakouské ligy.

Teď ho čeká nová role v pozici trenéra. „Nikdy bych nevěřil, že poskakovat na sidelajně je náročnější než někoho sestřelit v ramenou,“ řekl Fuksa, jenž před lety na mezinárodním kempu NFL dvakrát dostal do posledního výběrového kola a bojoval o místo v jednom z floridských týmů.

Paddock liga, jejíž start byl kvůli koronaviru přesunut z března na srpen, začne víkendovými zápasy. Každý z osm týmů odehraje v základní části osm zápasů¨. Vrcholem tohoto víkendu bude nedělní duel, ve kterém se před kamerami ČT sport utká Ostrava Steelers na půdě dalšího nováčka Přerova Mammoths.

Paddock Kickoff

Sobota 15.8.

Pilsen Patriots - Prague Mustangs

Brno Alligators - Brno Sígrs

Neděle 16.8.

Vysočina Gladiators - Ústí nad Labem Blades

Přerov Mammoths - Ostrava Steelers (přenos od 16:00 na ČT sport)

Fakta, statistiky, a zajímavosti

  • týmy Paddock ligy, skupina Západ: Pilsen Patriots, Prague Mustangs (nováček za Lions), Ústí nad Labem Blades, Vysočina Gladiators
  • týmy Paddock ligy, skupina Východ: Brno Alligators, Brno Sígrs, Přerov Mammoths (nováček, vítěz loňské 2.Ligy), Ostrava Steelers
  • Pardubice Stallions už na jaře podali žádost o sestup do nižší ligy z interních důvodů (Alligators se po sestupu vrátili zpět do Paddock ligy)
  • každý tým odehraje 8 zápasů základní části (4 doma, 4 venku)
  • 2 týmy ze skupiny postoupí do semifinále
  • začátek základní části 15. - 16. 8. (Paddock Kickoff), konec základní části: 11.10.
  • semifinále: 24. - 25. 10., Paddock Czech Bowl XXVII: v rozmezí 30. 10. - 9. 11. (zatím nerozhodnuto)
  • v letošní sezoně není automatický sestup do 2.Ligy
  • Ostrava Steelers 3x v řadě ve finále (z toho 2x doma) prohrála (2017-2019)
  • počet členů ČAAF: více než 4 500
  • počet klubů ČAAF: 28
  • součet divácké návštěvy na všech zápasech Paddock ligy 2019 (včetně play-off): 18 461
  • průměrná návštěvnost zápasů Paddock ligy 2019: 363
Autor:

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...