130 let
Liou Siang

Liou Siang | foto: Reprofoto

Doporučujeme

Liou Siang rozplakal celou Čínu a pořád není fit

Sport
  •   9:00
PEKING/PRAHA - Když 18. srpna 2008 odstoupil národní hrdina Liou Siang kvůli zranění z rozběhu na 110 metrů překážek, celá Čína plakala. Vždyť Siang se měl stát nejzářivější tváří domácích olympijských her. Od té doby se překážkář trápil. Dva roky a den od osudového závodu oznámil, že noha stále není v pořádku.

Nejsledovanější končetina v Číně. Tak by se dala nazvat pravá noha slavného Liou Sianga. Mistr světa z roku 2007 a olympijský šampion z Atén 2004 si před pekingskou olympiádou poranil odrazovou nohu. Celý národ však věřil, že ho to nebude limitovat v boji o zlatou medaili.

Jenže medailové sny jedné z tváří her skončily v úvodu rozběhu závodu s plůtky.

"Omlouváme se, snad to čínský lid pochopí. Snažili jsme se, aby Liou byl fit, je nám to velmi líto," pravil tichým hlasem na narychlo svolané tiskové konferenci překážkářův trenér Sun Chaj-pching. Chvíli nato už se mu po tváři kutálely slzy. Stejný výraz měli i domácí novináři.

Zklamaný závodník pár dní poté přiznal, že ho vyřadila velká bolest. "Je mi to strašně líto, ale nemohl jsem nic dělat. Bylo to nesnesitelné."

Po operaci v USA měl rehabilitovat jen půl roku
Pátého prosince 2008 prodělal Siang operaci v Houstonu. Během zhruba hodinového zákroku odstranil lékař Thomas Clanton Liouovi

čtyři malé kousky kosti z achilovky. "Při operaci se držel dobře. Našli jsme tam to, co jsme čekali. Prognózy ohledně jeho další běžecké kariéry jsou docela příznivé," líčil chirurg.

Jenže o tři měsíce později Siang prohlásil, že pokud se znovu zraní, ukončí kariéru.

Už tato slova naznačovala, že všechno není tak, jak má být. Chvíli se ještě spekulovalo, že by Číňan mohl obhajovat světové zlato na srpnovém MS v Berlíně, brzy však tato možnost padla.

Na atletickou dráhu se tak v závodě postavil až třináct měsíců po olympijské blamáži. Na mítinku v Šanghaji časem 13,15 skončil druhý.

Poté testoval nohu na dalších pěti závodech, na návrat do bývalé formy však mohl majitel druhého nejrychlejšího času historie (12,88) zapomenout.

Naposledy se sedmadvacetiletý Siang představil v květnu v Šanghaji na mítinku Diamantové ligy, kde v průměrném čase 13,40 doběhl třetí. Včera však šokoval fanoušky prohlášením, že odlétá do USA za lékaři. Začal totiž cítit ostrou bolest.

"Od června trénuje tvrději a noha na to zareagovala. Proto chce konzultovat s americkými doktory, zda takový trénink noze neubližuje a zda je taková bolest v limitu," vysvětlil listu Beijing Youth Daily atletův otec Liou Süe-ken.

Přesto se Čína nevzdává naděje, že by Siang mohl nastoupit v listopadu na Asijských hrách v Kuang-čou. "Pokud to lékařská kontrola dovolí, bude pokračovat v tréninku," dodal překážkářův otec.

Autor: Vojtěch Gibiš