Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Líp to začít nemohlo. Máme opět splněno už po prvním dnu, libuje si šéftrenér Rybář

Sport

  14:30aktualizováno  14:45
Pchjongčchang - Šéftrenér biatlonistů Ondřej Rybář se s koučem žen Zdeňkem Vítkem navzájem objali a jeden druhého zvedl do výšky. „Líp to začít nemohlo,“ plácli si na střelnici po olympijském bronzu Veroniky Vítkové ve sprintu.

Medailistky biatlonového sprintu žen: Marte Olsbuová z Norska, Laura Dahlmeierová s Německa, Veronika Vítková z České republiky. foto: AP/ČTKReuters

Biatlonová fantazie. Vítková hned v první medailový den her získala bronz!

Český biatlon tak získal v Pchjongčchangu medaili hned v prvním závodu a napodobil tak hry v Soči, kde získal ve sprintu bronz Jaroslav Soukup.

„Povedlo se získat medaili hned prvním závodem a teď už budeme moct jet z olympiády s tím, že se povedlo něco, na co může být zase český národ hrdý,“ řekl Rybář.

Pro Vítkovou je bronz první velkou individuální medailí. před čtyřmi lety byla členkou stříbrné smíšené štafety v Soči. „Je to krásný, když se to povede i v individuálním závodě. Za tu dřinu, co biatlonu dala, si to zaslouží,“ řekl Rybář.

Vítková byla letos dvakrát třetí ve sprintech Světového poháru a od příjezdu na olympiádu působí uvolněně. Je usměvavá a pohoda se projevuje na trati i na střelnici. 

„Od začátku sezony se chytla. Trošku jí rostlo sebevědomí a forma. Určitě si to zaslouží,“ řekl Vítek, její vzdálený příbuzný. „Verča je v téhle sezoně daleko stabilnější psychicky, je to vidět hlavně na té střelbě,“ dodal Rybář.

V podobném rozpoložení se Vítková nacházela po olympiádě v Soči a skončila čtvrtá ve Světovém poháru. Podle Rybáře se na ní projevuje i pohoda v týmu. 

„Můj subjektivní pocit je, že zase o něco víc funguje to, že jsme tady jeden tým a věříme si a v tom případě, jak trenéři, tak sportovci můžou být trochu uvolněnější. A ona je tu opravdu v dobré náladě, protože za sebou má dobré závody a dělá to radost nám všem, když vidíme, že s tím sportovci dokážou takhle naložit,“ řekl šéftrenér.

V Soči získali biatlonisté nakonec celkem pět cenných kovů. Letošní sezonu ale bez nemocné Gabriely Koukalové nezačali nejlépe. 

Veronika Vítková si jede pro první individuální olympijskou medaili v kariéře.
Veronika Vítková slaví s českým týmem.

„Určitě se nám ulevilo. Začátek sezóny byl takový rozpačitý, psychicky náročnější, druhý trimestr už byl takový, jaký jsme si představovali a teď je to výborné,“ řekl Rybář.

„Povedl se první start a proměněný první setbol. Uvidíme, co bude dál,“ usmál se Vítek. 

Dál bude pro jeho svěřenkyně stíhací závod, který je na pořadu v pondělí. A Vítková do něj vyrazí s odstupem jen 1,6 vteřiny za druhou Marte Olsbuovou z Norska. „Bude záležet na podmínkách, ale máme to velmi dobře rozjeté,“ řekl Rybář.

Autor: