130 let

Jason Maguire s vítězným koněm Velké Liverpoolské Ballabriggsem. | foto: Reuters

Liverpoolský dostihový svátek vyhrál Ballabriggs

Sport
  •   18:10
LIVERPOOL - Velkou národní v Liverpoolu vyhrál Ballabriggs s jezdcem Jasonem Maguirem. Trenér desetiletého valacha Donald McCain tak ve 164. ročníku navázal na úspěchy svého otce Gingera, jenž v nejslavnějším dostihu světa dosáhl v sedmdesátých letech na vítězný hattrick s legendárním Red Rumem.

Ballabriggs většinu sedmikilometrového dostihu na závodišti v Aintree vedl a porazil o dvě a čtvrt délky druhého Oscar Timea, jenž měl stejně jako on kurz na vítězství 14:1. V sedle Oscar Timea byl amatér Sam Waley-Cohen, jenž letos s Long Runem vyhrál Zlatý pohár v Cheltenhamu i Steeplechase krále Jiřího VI.

Třetí s odstupem dvanácti délek doběhl obhájce loňského triumfu Don't Push It s Tonym McCoyem, jemuž premiérové vítězství ve Velké národní na patnáctý pokus vyneslo ocenění pro nejlepšího britského sportovce roku 2010.

Jason Maguire s vítězným koněm Velké Liverpoolské Ballabriggsem.

Náročný dostih dokončilo pouze 19 koní ze čtyřiceti. Poprvé v zaznamenané historii se skákalo pouze přes 28 překážek - organizátoři dvě z nich dovolili účastníkům objet, poté co se na nich v prvním okruhu smrtelně zranili Dooneys Gate a Ornai. Žokej Maguire o své okamžiky slávy málem přišel kvůli čtvrtečnímu těžkému pádu.

Ten odnesl sešitým loktem a poraněnou rukou a v pátek museli jeho start potvrdit lékaři. "Je to šílené. Úžasný pocit, splněný sen. On (Ballabriggs) si to užíval a skákal od překážky k překážce. Útočil na každého," uvedl Maguire, jenž majiteli koně zajistil šek na 535 135 z celkové dotace 950 tisíc liber (více než 26 milionů korun).

Autor: ČTK