Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Austrálie se klaní veteránovi. Bývalý tenisový král Hewitt zase povstal

US Open

  11:35
DARWIN - Zase jednou si lehal na zem ve vítězném gestu. Znovu řval „Come on!“ a zatínal pěst, tak jako v dobách své největší slávy. Ty časy už dávno minuly. Lleytonu Hewittovi je 34 let. Z prvního místa tenisového žebříčku spadl na 226. pozici. Po Australian Open 2016 plánuje ukončit kariéru. Ale nehodlá odejít v tichosti.

Lleyton Hewitt. foto: Reuters

Už takřka jistě nevyhraje grandslam, tak jako to dokázal na US Open 2001 a Wimbledonu 2002. 

Jenže pořád si dokáže získat obdiv, pořád umí předvádět mimořádná představení, stále má v sobě um, který ho dotáhl až na absolutní tenisový vrchol. O víkendu mu svět znovu tleskal.

Další malér potížisty Tomice: v Miami měl hlučný večírek a zatkla ho policie

Austrálie prohrávala ve čtvrtfinále Davis Cupu s Kazachstánem 0:2. Mladíci Nick Kyrgios i Thanasi Kokkinakkis vúvodní den zklamali.

A tak přišel čas pro „dědka“ Hewitta. Nejprve ve čtyřhře spolu s„bombarďákem“ Samem Grothem vybojoval pro Austrálii naději. Pak za stavu 2:2 nastoupil k rozhodujícímu zápasu proti Aleksandru Nědovjesovovi.

Nebyl favoritem. V žebříčku je o 131 míst níže. Na kontě měl v tu chvíli jediný vyhraný singlový zápas v roce 2015. Poprvé v životě před ním stál rozhodující, pátý daviscupový zápas.

Austrálie přitom v posledních 76 letech stav 0:2 neotočila...

Až v neděli. Díky Hewittovi. Muž spřezdívkou Rusty ukázal, že ještě tak úplně rusty – tedy česky sešlý, zchátralý – není. Nědovjesova porazil ve třech setech.

A zase byl hrdinou. V čase, kdy se zdálo, že velkých výher už nedosáhne. Stačil mu jeden víkend, aby dokázal opak. 

„Miluju situace, kdy už není kam couvat. Museli jsme se opravdu sebrat, abychom dokázali zvítězit,“ řekl. „Takové šance nedostáváte často. Takhle se plní sny.“

I na grandslamu dokázal v posledních letech sehrát velká klání. Čtyři z jeho osmi posledních zápasů došly do pěti setů. 

Ve Wimbledonu letos v 1. kole nadchl bitvou s Jarkko Nieminemem, kterou prohrál až 9:11 v pátém setu. Publikum mu aplaudovalo a tvrďák Hewitt se s All England Clubem loučil v slzách.

Hamiltona nevpustili ve Wimbledonu do hlediště. Hvězda F1 porušila tradice

Uvědomuje si, že velký úspěch je pro něj na grandslamu daleko. Alespoň čtvrtfinále hrál naposledy před šesti lety. 

Jeho novou metou se stal Davis Cup. Svůj kalendář přizpůsobuje právě jemu. Ví, že v něm má spolu s talentovanými krajany stále šanci zazářit.

V prvním kole slavil v Ostravě výhru nad Českem. Ve čtvrtfinále byl hlavní postavou při velkém obratu proti Kazachstánu.

A další velká výzva ho čeká v září, kdy vyrazí na semifinále do Velké Británie, možná do skotského Glasgow, rodiště světové trojky Andyho Murrayho.

Jeho tenisový život v tu chvíli bude téměř na konci. Už nyní je ale zřejmé, že ho dožije naplno.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!