Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Loeb se stal potřetí v řadě mistrem světa

Sport

  12:35
PERTH - Francouz Sébastien Loeb se stal potřetí za sebou mistrem světa v automobilových soutěžích. O jeho triumfu dnes rozhodly výsledky Australské rallye, v které staronový šampion kvůli zranění ruky nestartoval.

Vůz španělského jezdce Xevi Ponse v australské rallye. foto: AFP

Jeho největší soupeř Marcus Grönholm z Finska, druhý muž průběžného pořadí, skončil v Perthu pátý a nezískal tudíž potřebných šest bodů. Rallye vyhrál jeho krajan a kolega z týmu Ford Mikko Hirvonen.

Grönholm v Austrálii v pátek havaroval, na soupeře nabral více než dvanáctiminutovou ztrátu a vypadl z elitní desítky. Do ní se pak mistr světa z let 2000 a 2002 sice dokázal po heroickém výkonu probojovat zpět, velký odstup na vytoužené třetí místo však už nesmazal. "Víc jsme po té páteční nehodě asi čekat nemohli. Nebyla už šance dostat se ještě výš, jedině že by soupeři měli technické potíže," řekl novinářům.

Hirvonen v souboji o prvenství předčil ve čtrnáctém podniku sezony Nora Pettera Solberga se subaru o 37 sekund. V Perthu si připsal premiérový triumf v MS v kariéře. "Byl to skvělý víkend. Solberg na nás ale pořád vyvíjel tlak, stále se snažil útočit," uvedl finský vítěz.

Dnešních šest rychlostních zkoušek už pořadí v čele nezměnilo, Hirvonen i Solberg si v nich rozdělili po třech vítězstvích a Solberga navíc lehce zpomalila menší nehoda. Celkové třetí místo obsadil Rakušan Manfred Stohl s peugeotem, který už ztratil bezmála čtyři minuty. Čeští jezdci nestartovali.

Dvaatřicetiletý Loeb letos vyhrál osm soutěží, s celkovým počtem 28 prvenství je rekordmanem historie MS. V září ale při jízdě na horském kole spadl, zlomil si ruku na čtyřech místech a musel se podrobit operaci. Průběh soutěže, která mu vynesla obhajobu světového prvenství, proto Loeb sledoval doma ve Francii na internetu.

"Když nemůžete závodit a jen sedíte doma, je to hrozně těžké a frustrující. Naštěstí jsem měl dost bodů už před tou nehodou a ten pocit, že jsme opět vyhráli šampionát, je úžasný," uvedl
na webové stránce MS. Více mistrovských titulů než on, čtyři, mají na kontě pouze Finové Juha Kankkunen a Tommi Mäkinen. Před zbývajícími závody šampionátu, které se pojedou v listopadu na Novém Zélandu a v prosinci v Británii, vede francouzský pilot citroënu před
Grönholmem o nedostižných 21 bodů. "Doufal jsem, že se rozhodne už tam (v Austrálii), ale stejně tak doufám, že se vrátím ještě před koncem letošní sezony," dodal Loeb.

Výsledky:
1. Hirvonen (Fin./Ford) 3:15:11,8, 2. P. Solberg (Nor./Subaru) -37,1, 3. Stohl (Rak./Peugeot) -3:58,6, 4. Pons (Šp./Citroën) -4:54,4, 5. Grönholm (Fin./Ford) -12:23,8, 6. Latvala (Fin./Subaru) -17:09,2, 7. Baldacci (San Marino/Mitsubishi) -17:42,9, 8. Herridge (Austr./Subaru) -18:22,0, 9. Beltrán (Arg./Mitsubishi) -26:23,5, 10. Atkinson (Austr./Subaru) -27:05,5.

Průběžné pořadí MS (po 14 z 16 závodů):
1. Loeb (Fr./Citroën) 112 bodů, 2. Grönholm 91, 3. Hirvonen 57, 4. Sordó (Šp./Citroën) 43, 5. Stohl 40, 6. P. Solberg 31, ...13. Kopecký (ČR/Škoda) 7.

Pohár konstruktérů:
1. Ford-WR-Team 167, 2. Kronos Total Citroën 151, 3. Subaru-WR-Team 94, 4. OMV Peugeot Norway 73, 5. Stobart Ford 37, 6. Red Bull Škoda 23.
Autor: