Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Loeb vyhrál poprvé v Británii a pojistil titul Citroënu

Sport

  16:58
CARDIFF - Již jistý mistr světa v automobilových soutěžích Sébastien Loeb předstihl na poslední rychlostní zkoušce Jari-Mattiho Latvalu a poprvé v kariéře vyhrál Britskou rallye.

Spokojený Loeb s trofejí. foto: ČTK

Fenomenální Francouz tak zároveň v závěrečném dílu letošního seriálu korunoval vítězství Citroënu v soutěži týmů a přepsal historické tabulky, neboť jako první vyhrál jedenáct rallye v sezoně.

Loeb si zajistil pátý titul za sebou již před měsícem v Japonsku a ve Walesu bojoval především pro tým. Rivalové z Fordu nicméně prakticky ztratili šanci na celkové vítězství v pátek, kdy měl potíže Fin Mikko Hirvonen a propadl se pořadím na nebodované příčky. Jezdci Fordu přitom museli obsadit první a druhé místo.

Za vítězstvím směřoval od první etapy Hirvonenův krajan a týmový kolega Latvala, jenž vedl od šesté erzety. Na posledním dvacetikilometrovém testu však neodolal tlaku Loeba, který ho předstihl o 2,7 sekundy. V té době měl francouzský pilot na svém kontě desetisekundovou penalizaci za předčasný start do předposlední vložky. Po závodě mu však rozhodčí trest zrušili, takže nakonec získal svůj 47. triumf v kariéře s náskokem 12,7 sekundy.

"Je to úžasné vítězství. Celý víkend jsem si to na zledovatělé trati moc neužíval, ale dnes to byl krásný souboj s Jari-Mattim. Po té penalizaci jsme do toho museli dát všechno a nakonec jsme to dokázali," liboval si Loeb. "Vyhrál ten lepší. Dělal jsem, co jsem mohl, ale rychleji to prostě nešlo," řekl po porážce třiadvacetiletý Latvala.

Třetí místo obsadil s více než minutovou ztrátou další jezdec Citroënu Daniel Sordo ze Španělska a skončil na stejné pozici i celkově.

Citroën se vrátil na trůn po dvouleté odmlce, během níž triumfoval Ford, a připsal si celkově čtvrtý titul.

Na kvalitním dvanáctém místě dokončil Britskou rallye osminásobný mistr světa silničních motocyklů Valentino Rossi, jenž se soutěže ve Walesu zúčastnil již podruhé. Italský jezdec s fordem zaostal za vítězem o třináct a půl minuty. "Jsem šťastný, že jsem v cíli. Za těchto podmínek je pro mě úžasné, že jsem to absolvoval bez větší chyby," uvedl Rossi. V roce 2002 pro něj Britská rallye skončila hned v úvodu.

Jednadvacátou pozici obsadil Jaroslav Tarabus na fiatu, druhý český zástupce Martin Prokop odstoupil už v pátek. "Jsme strašně rádi, že jsme v cíli. Byl to úžasný zážitek, první rallye na šotolině a v mistrovství světa. Na poslední erzetě jsme měli problém, poškodili jsme tři kola," citoval Tarabuse server vysledky-rally.cz.

Výsledky: 1. Loeb, Elena (Fr., Mon./Citroën C4) 2:43:19,6, 2. Latvala, Anttila (Fin./Ford Focus) -12,7, 3. Sordo, Martí (Šp./Citroën C4) -1:20,6, 4. P. Solberg, Mills (Nor., Brit./Subaru Impreza) -1:59,6, 5. P.-G. Andersson, J. Andersson (Švéd./Suzuki SX4) -4:04,1, 6. Duval, Giraudet (Belg., Fr./Ford Focus) -5:07,8, 7. Gardemeister, Tuominen (Fin./Suzuki SX4) -5:25,0, 8. Hirvonen, Lehtinen (Fin./Ford Focus) -5:38,8, ...21. Tarabus, Trunkát (ČR/Fiat Grande Punto S2000) -25:09,0.

Konečné pořadí MS (po 15 závodech): 1. Loeb 122 b., 2. Hirvonen 103, 3. Sordo 65, 4. Latvala 58, 5. Atkinson (Austr./Subaru Impreza) 50, 6. P. Solberg 46.

Pořadí týmů: 1. Citroën 191, 2. BP-Ford 173, 3. Subaru 98, 4. Stobart-Ford 67, 5. Suzuki 34, 6. Munchi's-Ford 22.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...