Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Loeb vyhrál v Katalánsku a před finále vede o 8 bodů

Sport

  18:15
SALOU - Francouz Sébastien Loeb vyhrál posedmé za sebou Katalánskou rallye a před závěrečnou soutěží mistrovství světa vede o osm bodů před Finem Mikko Hirvonenem, který skončil ve Španělsku druhý. Z boje o titul vypadl Loebův týmový kolega a krajan Sébastien Ogier, který předposlední díl sezony nedokončil kvůli poruše motoru. Oba jezdci továrního týmu Citroën se již nyní mohou radovat z prvenství v soutěži značek, čtvrtého za sebou a celkově sedmého.

Sebastien Loeb na novozélandské rallye. foto: APČTK

Hirvonenovi pomohl ke druhému místu jeho kolega z Fordu Fin Jari-Matti Latvala, který si v závěru nechal na základě týmové režie připsat dvouminutovou penalizaci. Klesl tím na třetí místo, Hirvonen zaostal za Loebem o propastné dvě minuty a šest sekund.

Francouzský lídr ve Španělsku vyhrál pět rychlostních zkoušek, čímž svoji životní bilanci vylepšil na 803 dílčích triumfů a posunul se do čela jedné z mála historických statistik, kterým ještě nevládl. Nyní má na kontě o dvě výhry víc než legendární Fin Markku Alén. Třetí v tomto pořadí je slavný Španěl Carlos Sainz (756).

"Po třech špatných závodech jsme nemohli věřit ve vítězství, dokud jsme to nedotáhli až do konce. Ale odjeli jsme dobrou rallye, řekl bych bez chyb," řekl po 67. vítězství v kariéře Loeb, který se přiblížil osmému světovému titulu v kariéře. "Ale Mikko vybojoval spoustu bodů, takže je to pořád těsné," dodal s vyhlídkou na dramatické finále, jehož dějištěm bude od 10. do 13. listopadu Wales.

Pátá výhra Loeba

Loeb, který v sezoně vyhrál už popáté, se s vítězem dvou letošních rallye Hirvonenem před startem ve Španělsku dělili o vedení a za umístění v Katalánsku si připsali body v poměru 25:18. Francouzský obhájce titulu navíc přidal bod za třetí místo v závěrečné speciálně hodnocené rychlostní zkoušce, takzvané Power Stage. V ní byli nad jeho síly piloti vozů Mini Cooper, vítězný Brit Kris Meeke a Španěl Dani Sordo, kteří celkově skončili na pátém a čtvrtém místě.

V kategorii SWRC získal titul tovární jezdec Škody Juho Hänninen z Finska, který s fabií slavil třetí triumf v sezoně a získal i bod do "velkého" šampionátu za desáté místo.

Sebastian Loeb v akci.
Automobilový jezdec Sebastian Loeb.

"Je to perfektní den pro nás všechny a skvělý úspěch v mé kariéře. Všechno fungovalo na výbornou. Nemuseli jsme jet s maximálním rizikem, přesto jsme byli pořád vpředu," radoval se Hänninen, který pro Škodu vybojoval premiérový světový titul v historii motorsportu.

Martin Prokop s fordem skončil ve Španělsku v redukovaném pořadí SWRC třetí a stejné umístění uhájil i celkově. V absolutním pořadí dvanáctého závodu sezony obsadil 13. pozici.

"Ráno jsem udělal pár chybiček v úvodní erzetě. Chtěli jsme na soupeře ještě vyvinout trochu tlak, abychom se dostali do kontaktu. To se nepodařilo a v podstatě bylo po závodě. Zbytek už byla nedělní klasika, kdy se dojíždělo do cíle," uvedl Prokop, který byl v SWRC celkově třetí i před rokem.

Před sezonou jihlavský pilot snil i o titulu, ale nakonec na něj nedosáhl.

"Celou sezonu byl boj o titul reálný. Dobře jsme zajeli šotoliny, bohužel tam, kde jsme očekávali maximum bodů, tedy na třech asfaltových podnicích, tam se vše pokazilo. Nehodou v Německu jsme ztratili všechny naděje a tento incident určitě poznamenal naše další starty," přiznal Prokop, který bude v poslední rallye letošního MS startovat premiérově s vozem Ford Fiesta WRC.

S tím by měl závodit i v příští sezoně.

Druhý Čech na startu Martin Semerád byl v absolutním pořadí šestatřicátý, v redukované klasifikaci produkčních vozů desátý. Do průběžného pořadí kategorie PWRC si tak připsal jen bod a před listopadovým závodem ve Velké Británii přišel o průběžně druhé místo.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!