Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Lopraisův synovec vyhrál na Dakaru etapu

Sport

  17:13
TAMBACOUNDA - České posádky se dočkaly největšího úspěchu v letošním dílu slavné Rallye Dakar. Synovec Karla Lopraise Aleš dokázal s kamionem Tatra zvítězit ve třinácté etapě před celkově vedoucím Nizozemcem Staceym.

Kamion Kamaz Rusa Mardějeva. foto: ČTK

Celkově je Aleš Loprais stále na čtvrtém místě, ztrátu na třetího Nizozemce Wulferta van Ginkela snížil na 23 minut. Závodníky čekají ještě dvě etapy, ta nedělní s dojezdem do Dakaru už ale bývá pouze manifestační.

Loprais potvrdil, že na třetí místo ještě zaútočí. "Chcete-li bojovat o místa na stupních vítězů, a to já chci, prostě musíte jezdit naplno. Už včera jsem to měl rozjeté na vítězství v etapě, ale 40 kilometrů před koncem jsme ztratili orientaci v šílené změti pist a kamenných plat, kde
nejsou vidět stopy. Zdrželi jsme se tam 25 minut," napsal na své internetové stránce.

Kabina jeho tatry dostala ve čtvrtek pořádně zabrat. "Větve bičovaly auto, v bivaku mechanici museli kompletně vyměnit zasklení přední části vozidla. Okna byla na padrť, to ale nebyl jen náš problém, podobně se vyšívalo u celé řady jiných týmů," dodal Loprais.

Mezi motocyklisty se dnes po odstoupení obhájce titulu Marka Comy ze Španělska ujal vedení Francouz Cyril Després, který si ho navíc pojistil i etapovým triumfem. Coma, jenž měl v čele průběžného pořadí bezmála hodinový náskok, na 57. kilometru měřeného úseku havaroval a utrpěl otřes mozku; zpět do bivaku ho musela přepravit helikoptéra.

Després přiznal, že se v závěru etapy bál. "Vrtulník nikde a lidi, co stáli kolem cesty, měli ve tvářích hodně divné výrazy," řekl v cíli. "Už od svých problémů v Maroku jsem tvrdil, že kdybych nevěřil, že mám šanci vyhrát, seberu se a jedu domů. Hlavně jsem ale rád, že se Markovi (Comovi) nic vážného nestalo, a rallye navíc ještě nekončí," dodal francouzský jezdec.

Smůlu měl i další Španěl Isidre Esteve, sedlající rovněž stroj KTM, který upadl půl kilometru před kontrolním bodem. Poškozenou motorku však dokázal za pomoci dílů z Comova stroje opravit a mohl pokračovat v závodu, v němž byl dosud šestý. Po dnešní tříhodinové ztrátě ale klesl do druhé desítky.
Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!