Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Finále Fed Cupu zahájí Kvitová, pak nastoupí Plíšková proti Šarapovové

B. J. King Cup

  13:24aktualizováno  14:02
PRAHA - Finálový souboj o tenisový Fed Cup začne v sobotu ve 14 hodin v O2 areně duelem Petry Kvitové a Rusky Anastasie Pavljučenkovové. Po nich nastoupí Karolína Plíšková, která dostala přednost před Lucií Šafářovou, proti hlavní hvězdě soupeře Marii Šarapovové. O pořadí zápasů rozhodl páteční los na Staroměstské radnici.

Los finále Fed Cupu. Jako první se nastoupí Petra Kvitová (vlevo) a Anastasija Pavljučenkovová. foto:  Michal Šula, MAFRA

Češky zahájí v Praze útok na čtvrtý titul v posledních pěti letech - a celkově devátý triumf v historii.

Světová šestka Kvitová se s Pavljučenkovovou (28. na žebříčku WTA) utkala dosud celkem devětkrát, šest zápasů vyhrála, naposledy letos cestou za titulem v Madridu.

Ve Fed Cupu má od roku 2011 skvostnou bilanci 20 výher, 2 porážky. I tentokrát je zřejmé, že její sobotní utkání napoví, jakým směrem se česká obhajoba fedcupového titulu vydá.

Finále Fed Cupu

Sobota (14.00)

Kvitová (6. na WTA) - Pavljučenkovová (28.)
Plíšková (11.) - Šarapovová (4.)

Neděle (12.00)

Kvitová - Šarapovová
Plíšková - Pavljučenkovová

Šafářová, Strýcová - Makarovová, Vesninová

Nedělní nominace se ještě mohou změnit

Ve druhém zápase totiž čeká na Karolínu Plíškovou těžká výzva: poprvé v kariéře vyzve čtvrtou hráčku světa Marii Šarapovovou. „Budu vědět o tom, že to je Šarapovová, ale respekt na kurt nepatří,“ řekla jedenáctá tenistka žebříčku.

Plíšková má za sebou životní rok, v němž se poprvé v životě objevila v elitní desítce. A zakončí ho životním zápasem, mimořádně sledovaným kláním se světovou superhvězdou.

Tenistka, která teprve letos v únoru proti Kanadě zažila ve Fed Cupu debut, tak dostala přednost před Lucií Šafářovou, která tento týden trénovala se zatejpovaným zápěstím levé ruky, v níž drží raketu.

Jestli nastoupí v neděli, to se zatím neví. „Uvidíme po sobotě,“ oznámil kapitán fedcupového týmu Petr Pála na facebooku.

Šarapovová už v Praze rozdává úsměvy. O dopingu nechtěly Rusky mluvit

Stejně tak není definitivní dvojice pro čtyřhru, kterou zatím tvoří Šafářová s Barborou Strýcovou. Na ruské straně jsou nahlášeny Jekatěrina Makarovová a Jelena Vesninová.

Šarapovová před finále opakovaně prohlašovala, že ruský tým není v Praze favoritem. „Možná se ze sebe snaží sejmout tlak, ale já myslím, že to bude vyrovnané. Je to otevřené a fakt si myslím, že to bude těsné,“ řekl kapitán Pála.

Sobotní dvouhry začínají ve 14 hodin, nedělní program startuje v poledne. Češky se dosud s Ruskem, resp. Sovětským svazem utkaly s Ruskem pětkrát, z toho třikrát zvítězily, naposledy v moskevském finále v roce 2011.

Autoři: