Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Šafářová postoupila v Dauhá do finále, Berdych nestačil na Djokoviče

Australian Open

  16:19aktualizováno  20:05
Tenistka Lucie Šafářová postoupila na turnaji v Dauhá do finále a bude útočit na šestý titul v kariéře. Patnáctá hráčka světového žebříčku porazila Španělku Carlu Suárezovou, která už v Kataru získala skalp dvou českých tenistek, i ve třetím vzájemném utkání. Tentokrát 6:3, 6:2. V Dubaji se nezadařilo Tomáši Berdychovi, jehož vyřadil první hráč světa Novak Djokovič.

Tenistka Lucie Šafářová na turnaji v Dauhá. foto: ČTK/AP

Osmadvacetiletá Šafářová, vítězka čtyřhry na Australian Open, zvládla zápas se soupeřkou, která je v aktuálním pořadí WTA o místo výš, bez větších problémů. Suárezové hned na úvod sebrala podání a situaci si zkomplikovala jen v sedmé hře, v níž rovněž přišla o servis.

Tenistka Lucie Šafářová na turnaji v Dauhá.
Tenistka Lucie Šafářová na turnaji v Dauhá.

Šanci soupeřky na návrat do zápasu ale hned rázně utnula, když další dva gamy čistou hrou vyhrála a získala první set. Ve druhé sadě už další příležitost k brejku Španělce nenabídla a za hodinu a 19 minut slavila letošní premiérový postup do finále dvouhry.

O titul se Šafářová utká s vítězkou duelu mezi sedmou nasazenou Američankou Venus Williamsovou, jež ve 2. kole v třísetové bitvě zdolala Barboru Záhlavovou-Strýcovou, a Viktorií Azarenkovou. Běloruská bývalá světová jednička, která se v žebříčku WTA propadla vinou zdravotních problémů až na 48. místo, startuje v Kataru na divokou kartu.

Berdych dostal kanára, přesto sahal po výhře

Devětadvacetiletý Berdych vstup do zápasu v Dubaji nezvládl a po 24 minutách dostal od Djokoviče stejně jako začátkem října ve finále v Pekingu kanára. V druhém setu se ale český tenista zlepšil, a přestože i tentokrát přišel dvakrát o podání, dokázal se prosadit i proti soupeřovu servisu a po 50 minutách si vynutil třetí set.

Tomáš Berdych se natahuje po míčku.

Ten rozhodl jediný brejk v páté hře, na který už Berdych nedokázal odpovědět, přestože si i tentokrát vypracoval příležitost. Djokovič už své podání uhájil a ve 20. vzájemném zápase oslavil 18. vítězství.

„Bylo to těsné, ale tak to bývá. Snažil jsem se využít své šance, ale nakonec to nevyšlo,“ řekl Berdych.

Ve finále narazí čtyřnásobný srbský šampion na Rogera Federera, který v Dubaji útočí na sedmý titul. Švýcar v semifinále rozdrtil osmnáctiletého chorvatského mladíka Bornu Čoriče 6:2, 6:1.

Výsledky tenisových turnajů

DAUHÁ - ženy
Dvouhra - semifinále:
Šafářová (ČR) - Suárezová (9-Šp.) 6:3, 6:2
Azarenková (Běl.) - V. Williamsová (7-USA) 2:6, 6:2, 6:4

DUBAJ - muži
Dvouhra - semifinále:
Djokovič (1-Srb.) - Berdych (4-ČR) 6:0, 5:7, 6:4
Federer (2-Švýc.) - Čorič (Chorv.) 6:2, 6:1

Autoři: ,