Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Bauerův den D. Získá medaili z posledního MS kariéry?

Sport

  8:00aktualizováno  9:30
FAULUN - Pro běžce na lyžích Lukáše Bauera nastane v neděli den s velkým D. Ve 13:30 vyrazí ve Falunu do svého nejspíš posledního závodu na mistrovství světa v kariéře a na klasické padesátce s hromadným startem chce zasáhnout do bojů o mety nejvyšší, na což se připravuje celou zimu.

Lukáš Bauer. foto: Reuters

Sedmatřicetiletý Bauer před zimou vyhlásil klasickou padesátku za svůj cíl. Připravoval se sám, záměrně vynechal Tour de Ski a kvůli nemoci jel jen minimum závodů Světového poháru. Do Falunu přijel před týdnem, formu naznačil sedmým místem ve středeční volné patnáctce a poprvé se omluvil ze štafety.

ČTĚTE TAKÉ

„Všechno jsem na ni (padesátku) vsadil a jednoznačně do ní jdu s tím, že to je to, proč mě budou plácat po ramenou, nebo proč mě zastřelí,“ řekl Bauer den před padesátkou. „Jednoznačně jsem si za tohle zodpovědný. Je to pro mě závod Z a den D.“ Chce bojovat o mety nejvyšší, ale nemyslí si, že se může prohlašovat za jasného favorita na vítězství. „Chci se o to porvat. Jsem připravený a v koutku duše doufám, že by mohla padnout medaile. To určitě. To se nebojím říct, to si tam napište. Ale, že bych tady byl favoritem na vítězství, to si myslím, že nejsem,“ řekl Bauer.

Z mistrovství světa má trojnásobný olympijský medailista stříbro z klasické patnáctky v Liberci 2009. Padesátku zajel nejlépe v Sapporu 2007, kde skončil pátý, ve Světovém poháru byl o rok později v Oslu druhý, ale to se bruslilo. Na olympiádě byl na klasické padesátce nejvýš osmý v Salt Lake City 2002.

Před cestou do Falunu se Bauer osamocen připravoval v lesích okolo Langbergetu. A tam si začátkem února se svým servismanem Vítem Zahulou nanečisto padesátku vyzkoušel. I s přezouváním lyží, které je dvakrát během závodu povoleno. „Nemohl jsem absolvovat Jizerskou 50 ani Marcialongu, takže pak přišla možnosti absolvovat nějaký v uvozovkách trénink a pokusit se skoro v závodním tempu jet takhle dlouho,“ vysvětlil Bauer.

Lukáš Bauer na MS ve Falunu.
Smutný pohled. Lukáš Bauer kvůli nemoci do Jizerské padesátky nenastoupil.

Určil si limit dvě hodiny, ale nakonec jel o něco déle. „Za tu dobu jsem ujel asi pětačtyřicet kilometrů a to bylo asi jediné, co speciálnějšího jsem mohl pro tu padesátku s ohledem na ty zdravotní komplikace udělat. Nemyslím si, že by mi to něco řeklo, ale samozřejmě si to při tom vyzkoušíte.“ Test to byl i pro Zahulu, který přemazával lyže podle podmínek. A Bauer musel přezouvat. „Ono spíš šlo i o to, že během těch dvou hodin se vosk trochu ojíždí, tak aby ta podmínka byla zase o trochu bližší tomu závodu,“ řekl Bauer a počítal, že vzhledem k podmínkám ve Falunu během závodu lyže vymění.

Bauer je na desátém mistrovství světa a nejspíš na posledním. Za dva roky v Lahti už asi nepojede. „V tuhle chvíli to vylučuju a budu strašně rád, když to třeba poruším. Ale v tuhle chvíli to jednoznačně vylučuju,“ řekl běžec.

Autor: