Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Život mu zachránil kamarád, nyní se Lukáš Šembera zasnoubil

Sport

  17:29
PRAHA/BRNO - Život chtěl předčasně ukončit, o pár dní později se rozhodl zasnoubit. Ochrnutý bývalý motocyklový závodník Lukáš Šembera (19) se v noci z pondělí na úterý pokusil o sebevraždu a zřejmě se otrávil prášky.

Lukáš Šembera foto: Tomáš Hájek, Lidové noviny

Tři dny po incidentu už Lukáš Šembera na sociální sítí Facebook oznámil radostnou zprávu - zasnoubil se se slovenskou přítelkyní Simonou.

Přitom ho ještě začátkem týdne přepadly ty nejčernější myšlenky a rozhodl se svůj boj vzdát. "Nenávidím všechno" napsal na Facebook.

Život bývalého závodníka, který ochrnul před třemi lety po nárazu do obrubníku, poté zachránil jeho kamarád, který upozornil rodiče. Otec syna vyhledal a okamžitě ho převezl do nemocnice. "Mladý muž byl ve velmi vážném stavu. Byl v ohrožení života," cituje deník Sport lékaře nemocnice, jenž zůstal v anonymitě.

"Chtěl bych tomu kamarádovi touto cestou poděkovat. Všichni jsme rádi, že ve dvě v noci zvedl telefon a řekl rodině, co se děje. Nebýt jeho, mohlo to být všechno jiné," řekl bratr Lukáše Šembery Michal Sportu.

Více zde

Pro to, co Lukáše Šemberu k takovému činu vedlo, neměl ale konkrétní vysvětlení. "Byl to sekundový zkrat. Do pondělí se choval normálně. Jenže když je člověk upoutaný na vozík, všechno vnímá jinak," pravil Michal Šembera. "Už jsem s ním mluvil po telefonu, zasmál se a zotavuje se," dodal.

Zdálo se však, že se od osudné nehody Lukáš Šembera s nepříznivým osudem vyrovnával. Dokonce začal hrát basketbal a s brněnským týmem se zúčastnil rakouské ligy. "Složité je driblovat s balonem při jízdě mezi kužely. Jsem pravák, takže levou rukou mi to dá pěkně zabrat. Naučit se skloubit všechny pohyby dohromady je dost těžké," líčil v dubnu loňského roku v rozhovoru pro LN do seriálu Pohnuté osudy.

Přesto si jeho bratr Michal moc dobře uvědomuje, jak náročný musí být život jeho sourozence. "Nikdo z nás se nedokáže vcítit do jeho role. My mu nic nevyčítáme. Co se stalo, se stalo."

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...