Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Lukostřelkyně vybojovaly další medaili

Sport

  13:40
PEKING - Den po zlatém úspěchu Davida Drahonínského v soutěži jednotlivců vybojovalo medaili i družstvo českých lukostřelkyň. Po dramatické bitvě a vítězství 184:182 nad Polkami brala trojice Lenka Kuncová, Miroslava Černá a Markéta Sidková bronz.

České lukostřelkyně v akci. foto: Lidovky.cz

Nejmladší členka českého týmu přitom nezačala dobře. Svým prvním šípem Sidková netrefila terč a dala šanci soupeřkám k vedení. "Bylo pak hodně těžké koncentrovat se na další šípy," přiznala jedenadvacetiletá reprezentantka. Jenže ani Polky nebyly v prvním endu suverénní.

Čtvrtým šípem trefily jen dvojku a česká trojice byla zpět ve hře o medaili. Čtyřbodovou ztrátu z první sady umazaly české lukostřelkyně ve druhém endu na polovinu, po třetím už dokonce vedly. Výborný výkon Kuncové a Sidkové podpořila dvěma desítkami Miroslava Černá, které aplaudoval celý stadion, včetně mužské části lukostřeleckého týmu, která se na své reprezentační kolegyně přišla podívat. "Určitě jsem měla hroznou radost, což bylo vidět, protože jsem tam vykřikla. Taky Jirka Klich mě trošku povzbudil, protože zařval, takže potom už to šlo," popisovala své emoce po skončení boje.

Češky napínavý vrchol závodu nakonec zvládly
V rozhodujícím pátém endu, před jehož začátkem mělo české družstvo výhodu dvou bodů, byla naše trojice nejdřív suverénní, když prvními třemi šípy trefila 29 bodů. Před posledními střelami každé ze soutěžících tak Česká republika vedla o 7 bodů, přesto byl závěr hodně dramatický. Polky střílely za 24, Lenka Kuncová s Markétou Sidkovou odpověděly šestkami. Od bronzových medailí tak české družstvo dělilo 6 bodů a poslední šíp Miroslavy Černé. Šestatřicetiletá lukostřelkyně mířila přesně. Trefila sedmičku a společně se svými spoluhráčkami mohla oslavovat bronz z paralympijských her. "Určitě je to velký úspěch. Vůbec jsme nepočítaly s tím, že bychom tohohle mohly dosáhnout. Nastupovaly jsme ze šestého místa, takže ten bronz je super!" radovala se nejlépe střílející Miroslava Černá.

Také Markéta Sidková byla z bronzu nadšená. "Cením si toho hodně, protože ten boj, jestli to bude medaile nebo ne, je hodně náročný. Tohle byl opravdu vydřený boj, zvlášť poté, co jsem to tam holkám pokazila na začátku. Jsem ráda, že jsme to nakonec všechny zvládly a že jsme to unesly," oddechla si po soutěži.

České lukostřelkyně pokračují ve sbírání medailí
Bronzové medaile vybojovala česká děvčata po dvou stříbrných ze světových šampionátů z roku 2005 a 2006. "Bronzu si cením hodně, protože je to pro nás vůbec první medaile z paralympiády, kterou máme. Určitě je to ten nejcennější kov, který každý sportovec chce doma mít," usmívala se poslední z medailové trojice Lenka Kuncová.

Cesta k bronzovým medailím vedla přes klíčové čtvrtfinálové vítězství nad Japonkami 174:167. V semifinále české lukostřelkyně nestačily na Korejky, kterým podlehly 184:199. Jejich přemožitelky nakonec skončily stříbrné. Zlato braly domácí Číňanky.

Výsledky - soutěž družstev, reflexní luk, ženy:

O bronz: Česká republika – Polsko 184:182
Finále: Čína – Korea 205:177

Autoři: