Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Luxusní nápady bohatých sportovců: hala, golf, ring...

Sport

  15:00
PRAHA - Jsou slavní, úspěšní a bohatí. A sem tam někdo z nich mívá bláznivé nápady. Ale proč ne – známí sportovci si mohou koupit, co se jim zlíbí. Jako třeba český hokejista Milan Hejduk, jenž si u svého domu v Denveru nechal postavit ledovou arénu. Není jediný, kdo má svoje sportoviště k trénování přímo na zahradě.

Luxusní vila Tigera Woodse. foto: Reprofoto

Kluziště pár metrů od ložnice. Na předměstí Denveru se rodinný dům hokejisty Milana Hejduka rozrostl o novostavbu, která byla nedávno dokončena. Zatímco na město míří horké paprsky slunce, útočník Colorada doma může trénovat na novou sezonu a učit hokej svá malá dvojčata. Během několika měsíců si totiž nechal k domu přistavět hokejovou arénu. "Je to Pepsi Center v malém provedení," popisoval nedávno serveru iDNES otec Milan Hejduk starší a dával srovnání s domovskou arénou týmu Avalanche. "Začali jsme to kluziště používat k letní přípravě na následující sezonu." V hale je elektrická rolba pro úpravu ledu, v patře se postupně počítá i s několika prostory pro nocleh.

Čtyřjamka u vlastního mola. Stal se prvním sportovcem, jenž vydělal miliardu dolarů. Ze sídla bývalé golfové jedničky Tigera Woodse se vám zatočí hlava. Na floridském Jupiter Island koupil před pěti lety lukrativní pozemek za 40 milionů dolarů, nechal na něm zbourat původní dům a začal s výstavbou svého. Přišel ho zhruba na miliardu korun. Kvůli tučnému vyplacení manželky Elin, která ho po jeho nevěře opustila, si vzal hypotéku, již by měl splatit za pět let. Jeho zahrada má kromě atletické dráhy, tenisového kurtu či plaveckého bazénu i čtyřjamkové hřiště velké jako dvě fotbalová… "Z něho jsem nadšený nejvíc," svěřil se na jaře, když se do nového domova stěhoval. Woods ze střechy rezidence, kde má odpaliště, může pracovat i na svém švihu a odpalovat míčky do moře. Bydlí totiž kousek od mola, kde kotví jeho jachta.

Grafika: zahrady slavných sportovců.

Za bazénem plácek s koši. Luxusní oblast s výhledem na město Salt Lake City – právě tam si před několika lety nechal slavný basketbalista Karl Malone budovat svoje hnízdo. Kromě různě možných vychytávek si zařídil i oplocené hřiště skutečných rozměrů. Poloviční basketbalové hřiště s jedním košem našel i pod střechou svého domu. Stejný komfort si dopřává spousta basketbalových celebrit – například LeBron James či Shaq O’Neal, jenž letos ukončil kariéru. Ten na Star Island v Miami bydlel v domě s hodnotou kolem 30 milionů dolarů, který kromě venkovního basketbalového hřiště a tenisového kurtu schovával například obří tělocvičnu nebo hřiště na ricochet, jakousi americkou podobu squashe. Svého luxusního sídla se snažil dva roky zbavit.

Doma se šestnácti provazy. Na tréninky kdysi nemusel ve Philadelphii daleko chodit ani bývalý boxerský šampion Joe Frazier. Američan – mimochodem největší soupeř Mohammeda Aliho – vlastnil budovu, která měla boxerský ring a tělocvičnu právě s jeho jménem. Když kvůli špatnému životnímu stylu přišel o vydělané miliony, musel se vzdát svých ostatních nemovitostí a usadit se pouze v bytě nad posilovnou. Na přepych doplatil jiný známý boxer Mike Tyson, jemuž se předloni uškrtila v posilovně čtyřletá dcera.