Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Lvíčata rozstřílela Lichtenštejnsko 8:0

Sport

  19:19
Praha - Česká fotbalová reprezentace do 21 let ve druhém utkání kvalifikace o mistrovství Evropy deklasovala Lichtenštejnsko 8:0 a alespoň částečně odčinila sobotní remízové vykročení do soutěže v Arménii.

Čeští fotbalisté se radují z první branky. Do lichtenštejnské branky jich nasázeli ještě sedm foto: Krumphanzl Michal ČTK

 Čeští mladíci si dnes pořádně spravili chuť po rozpačitém vstupu do kvalifikace na arménské půdě a v Horních Počernicích to odneslo velmi slabé Lichtenštejnsko. Kouč Lavička oproti sobotnímu utkání udělal hned čtyři změny v základní sestavě a jeho svěřenci si zřejmě vzali k srdci pokyny k tomu, aby tentokrát svého soka nepodcenili.

Český tým se dnes navíc rychle uklidnil bleskovými zásahy, ke kterým jim pomohly dobře zahrané standardní situace záložníka Střeštíka: ten už ve čtvrté minutě rohem vybídl k vedoucí brance hlavičkujícího Filla, za sedmi minut zase přesně našel Pekharta a útočník Tottenhamu další přesnou hlavičkou zvýšil náskok a navázal na svoji premiérovou trefu z Jerevanu.

V tu chvíli bylo jasné, že neškodný soupeř větší odpor klást nebude a otázkou dne spíše bylo, s jakým přídělem hosté, kteří v sobotu až v samém závěru ztratili remízu s Tureckem, pojedou domů. Domácí svého soka jasně přehrávali, Lichtenštejnsko dostávali hned při rozehrávce rychlým napadáním pod tlak a kvalitní kombinací se dostávali často do zakončení.

Pět minut před poločasem se po dalším Střeštíkově centru poprvé v jednadvacítce zblízka prosadil Smejkal a plzeňský dlouhán ještě těsně před poločase další přesnou hlavičkou potrestal laxní obranu Lichtenštejnska počtvrté. Střelecký apetit vydržel Čechům i po poločase, v němž zůstal v kabině dobře hrající Střeštík. Ten ale dnes také uviděl druhou žlutou kartu v kvalifikaci a v říjnovém zápase v Lichtenštejnsku nebude moci nastoupit.

I bez něj ale jeho spoluhráči dál zvyšovali náskok. Po třech minutách stoper Flatz nezachytil dlouhý pas Suchého a Pekhart po kličce brankáři přidal pátý gól. Za dalších pět minut se dočkal zápisu i střídající Dočkal, který se prosadil po Smejkalově přiťuknutí a vtipné kličce přes dva hráče. Hosté navíc odpadli i fyzicky a už jen s vypětím všech sil a za cenu faulů zastavovali neustávající české nájezdy.

Dvacet minut před koncem hosté nezvládli další závar před vlastní brankou a Smejkal ve skrumáži završil hattrick. "Lvíčata" si v tu chvíli možná ani neuvědomila, že atakují střelecký rekord svých předchůdců v jednadvacítce z před šesti let. Šest minut před koncem se však o jeho vyrovnání postaral precizní střelou z trestného kopu Dočkal.

I přes vytrvalou převahu v závěru už "lvíčata" na přepsání historického maxima nedosáhla, osmibrankový příděl je ale pro český tým povzbuzením do náročného kvalifikačního podzimu.


Jednadvacítka sehraje další zápasy v říjnu v Lichtenštejnsku a s Arménií.

Česká republika "21" - Lichtenštejnsko "21" 8:0 (4:0)

Branky: 11., 49. a 70. Pekhart, 40. a 45. Smejkal, 53. a 84. Dočkal, 4.
Fillo.
Rozhodčí: Alijev - Husejnov, Alakbarov (všichni Ázerb.).
ŽK: Střeštík, Suchý, Smejkal - Hasler, Spalt. Diváci: 1000.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!