Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Bank je po dlouhé době zase zdravý. Zvedá se mi sebevědomí, věří

Sport

  8:30
PRAHA - Jsou to už bezmála tři roky, co lyžař Ondřej Bank nakoukl do absolutní světové špičky, jenže pak se kvůli chatrnému zdraví musel odmlčet. Už to skoro vypadalo, že kariéra třiatřicetiletého sjezdaře se chýlí ke konci, jenže šumperský rodák se chtěl ještě vrátit k nedodělané práci. A letos, zdá se, se mu to konečně daří.

Český lyžař Ondřej Bank foto: ČTK

V roce 2004 se objevil poprvé ve Světovém poháru na předních příčkách v kombinaci, v Alta Badii byl tehdy dokonce sedmnáctý v obřím slalomu. Na OH v Turíně byl v kombinaci šestý a hovořilo se o něm jako o muži, který by mohl porážet světovou špičku. Bank to v dalších letech potvrzoval, ale jeho výkonnost ještě neměla stabilní úroveň. Až v roce 2010 bodoval pravidelně a opět v Alta Badii byl v obřím slalomu senzačně pátý. "Beru to tak, že jsem se letos dokázal vrátit k tomu, co jsem začal a chtěl bych dokončit," řekl Bank.

Poslední dva roky ho totiž trápilo zdraví, stejně jako většinu jeho kariéry. Zlomenin měl nespočet, ale před dvěma roky jeho organismus zasáhla záhadná nemoc, kvůli níž málem umřel. Pak si zlomil čelist a když už se zdálo, že se vrací, vážně si poranil rameno v tréninku a opět nuceně pauzíroval. "Teď jsem zdravý. A to si užívám, i když to není jako v osmnácti," řekl s úsměvem Bank. Právě skutečnost, že nelítá po doktorech, se projevila na jeho výkonnosti. Absolvoval celou přípravu, změnil lyže a už před sezonou mluvil o dobré formě. "Je to přesně tak, v co jsem doufal. Po těch dvou letech je to jako kdybych jezdil do desítky," přirovnal.

Nohama zůstává pevně na zemi

Protože dva roky pořádně nezávodil, musí se probíjet tratí s vysokým startovním číslem. Přesto v Beaver Creeku byl ve sjezdu třicátý a v obřím slalomu pak pětadvacátý. "Je to super a myslím si, že to nečekal ani brácha," zmínil trenéra Tomáše Banka. "Ale v tréninku to šlo, takže jsme rádi. Hlavně jsem zdravý, což je skoro zázrak," radoval se. Kvůli záhadné nemoci, během níž shodil 15 kilogramů, musí do konce života chodit každý půlrok k lékařům na testy. "To mi připomíná, že bych tam asi měl zajít," prohlásil při jednodenní návštěvě Šumperka, během níž se naplno věnoval svému malému synovi Albertovi.

Dosud mnoho let jezdil na elanech, ty letos změnil za značku Nordica. "Lyže fungují, drží ve všech disciplínách. Jsem stabilnější, neřeším nejistotu a problémy, což se mi v minulé sezoně stávalo. To byl také důvod, že jsem měl tolik úrazů. Neočekávané chyby a chování lyží jsem nebyl schopen vyrovnat," vysvětloval. Protože dlouho nezávodil, potřebuje se ještě vyjezdit. "Určitě máme rezervy, bodoval jsem i s chybami, takže si to užívám, jako bych měl nejlepší výsledky v životě. Zvedá se mi i sebevědomí," přiznal. Přitom loni si sám říkal, jestli to ještě má cenu.

Ondřej Bank.

"Když jsem si vyhodil to rameno, měl jsem sto chutí se na to vykašlat. Ale nechávat rozdělanou práci? To není nic pro mě," usmíval se. Přesto zůstává nohama pevně na zemi. Chce jezdit všechny disciplíny a hodně trénovat slalom kvůli kombinaci na olympiádě v Soči. "Nahlédl jsem mezi nejlepší, v což jsem nikdy nedoufal. I když to vypadá super, žádná bomba do světa to zatím není. Ale zase si věřím, že jsem schopen jezdit mezi absolutní špičkou. Je to otevřená komnata, kterou se mi nechce zavřít," dodal.

Autoři: ,