Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Vonnová si přetrhla vazy v koleně. Šampionát i sezona pro ni skončily

Sport

  15:44aktualizováno  20:24
SCHLADMING (Rakousko) - První titul na mistrovství světa ve sjezdovém lyžování ve Schladmingu získala Slovinka Tina Mazeová, která ovládla superobřím slalom. Suverénka letošní sezony Světového poháru zvítězila s náskokem 38 setin sekundy před Larou Gutovou ze Švýcarska.

Záchranáři odvážejí zraněnou americkou lyžařku Lindsey Vonnovou foto: Reuters

Bronz získala Američanka Julie Mancusová. Pro její krajanku Lindsey Vonnovou skončil šampionát hned v úvodu a na sjezdovku se ve zbytku této sezony už nevrátí. Při pádu si přetrhla vazy v pravém koleně a zlomila hlavici holenní kosti. Jedna z velkých favoritek šampionátu neustála skok v první polovině trati, po dopadu ji zradilo koleno. Zraněná Vonnová zůstala ležet na sjezdovce, odkud ji po dvanáctiminutovém ošetření přepravila helikoptéra do nemocnice.

Na klinice podstoupila vyšetření magnetickou rezonancí. Večer byla čtyřnásobná vítězka Světového poháru z nemocnice propuštěna. "Z lékařského hlediska to nepředstavuje žádný problém. Chtěla domů, aby to všechno mohla zpracovat," uvedl primář Christian Kaulfersch. "Ve zbytku sezony bude mimo, ale v příštím ročníku by se měla vrátit a závodit ve Světovém poháru i na olympijských hrách v Soči," uvedla v prohlášení americká lyžařská federace.

Vonnovou pronásleduje na vrcholných akcích smůla. Zdravotní problémy či zranění ji potkaly už na šestém velkém podniku za sebou. Před dvěma lety musela odstoupit v polovině mistrovství světa v Garmisch-Partenkirchenu kvůli otřesu mozku, který utrpěla při pádu krátce před MS. I tak ale dokázala na šampionátu získat stříbro ve sjezdu. V roce 2010 závodila na olympijských hrách ve Vancouveru s pohmožděnou holení a vyhrála sjezd a získala bronz v super-G. Při pádu v obřím slalomu si pak navíc zlomila malíček na ruce.

Na světovém šampionátu ve Val d'Isere v roce 2009 si při oslavách titulů ze sjezdu a super-G rozřízla o lahev šampaňského palec a přišla o start v obřím slalomu. O dva roky dříve na MS ve švédském Aare, kde získala v rychlostních disciplínách dvě stříbra, si při tréninku zranila koleno a musela vynechat poslední dva závody. Na OH v Turíně měla při tréninku sjezdu ošklivý pád, přímo z nemocnice pak ale zamířila zpět na sjezdovku a absolvovala čtyři z pěti naplánovaných startů.

Křížová byla naštvaná kvůli čekání na start závodu

Úvodní závod mistrovství světa ve Schladmingu provázely od počátku problémy. Nejprve musel být kvůli mlze start několikrát odložen z 11:00 až na 14:30. Poté stačilo odjet jen osm sjezdařek, než byl závod poprvé přerušen. Na svahu se zranil jeden z traťových komisařů a rovněž pro něho musel vzlétnout vrtulník. Další zdržení nastalo po pádu Vonnové. Nakonec museli pořadatelé super-G po odjetí 36 závodnic předčasně ukončit kvůli mlze a šeru.

Jediná česká reprezentantka Klára Křížová, která startovala s číslem 36, obsadila 25. místo. "Chtěla jsem být do dvacítky, ale ten čas není tak špatný, takže to není zlý výsledek," zhodnotila svou premiéru na šampionátu třiadvacetiletá závodnice. Za vítězkou zaostala o 2,83 sekundy. Ztrátu nabrala především v horní pasáži, postupně ale zrychlovala.

"Ta jízda mohla být mnohem lepší. Byla jsem naštvaná z toho čekání. Nahoře byla mlha a vůbec jsem neviděla. Taky už se trošku začalo stmívat, což viditelnosti nepřidalo. Dokonce jsem ještě před startem měnila brýle, abych líp viděla na branky," popsala Křížová. Po ní pořadatelé závod kvůli mlze a houstnoucímu šeru přerušili a následně předčasně ukončili. "Měli obrovské štěstí, že na tom startu nezastavili mě. Kdyby mě po tom šíleným čekání stopli ve startovacím boxu, asi bych se nechovala právě slušně," dodala s úsměvem.

Mazeová by chtěla zlato ze všech disciplín

Mazeová vybojovala pro Slovinsko premiérový titul v rychlostní disciplíně. "Zlatá medaile pro mě znamená moc. Věděla jsem, že nás čeká dlouhý den. Byla jsem na to připravená," řekla v cíli Mazeová, jež v roce 2011 získala v obřím slalomu dosud jediné slovinské zlato na MS.

Jejím dalším snem je mít medaili v každé disciplíně, což naposledy dokázal v roce 1999 Nor Lasse Kjus. "Na to člověk potřebuje hodně štěstí. Možné je všechno, já se ale budou soustředit na závody den po dni," řekla. Závod poznamenaly nejprve opakované odklady kvůli mlze, které posunuly start o tři a půl hodiny, a poté ošklivý pád Vonnové. Američanka na druhém mezičase ztrácela na vedoucí Mazeovou 12 setin sekundy, pak ji ovšem při doskoku zradilo koleno.

Po pádu ji záchranáři zhruba čtvrt hodiny ošetřovali na sjezdovce a následně ji vrtulník přepravil do nemocnice. Na dlouhou pauzu doplatily další ze spolufavoritek super-G Němka Maria Höflová-Rieschová a Rakušanka Anna Fenningerová, která po chybách jízdu nedokončily. "Měla jsem problém udržet tak dlouho koncentraci. Byla to chyba z nepozornosti," posteskla si Höflová-Rieschová.

Mistrovství světa ve sjezdovém lyžování ve Schladmingu

Ženy - superobří slalom: 1. Mazeová (Slovin.) 1:35,39, 2. Gutová (Švýc.) -0,38, 3. Mancusová (USA) -0,52, 4. Goggiaová (It.) -0,57, 5. Suterová (Švýc.) -0,86, 6. Štuhecová (Slovin.) -0,89, 7. Merighettiová (It.) -0,93, 8. Rebensburgová (Něm.) -0,94, 9. Fischbacherová (Rak.) -1,01, 10. Gisinová (Švýc.) -1,18, ...25. Křížová-2,83.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!