Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Svaz chce spor s Ledeckou vyřešit tím, že jí přidá 800 tisíc. Funkcionáři překrucují fakta, reagoval manažer

Sport

  20:00aktualizováno  22:30
PRAHA - Výkonný výbor Svazu lyžařů ČR na mimořádném zasedání rozhodl, že garantovanou částku na přípravu dvojnásobné olympijské vítězky Ester Ledecké navýší o 800 tisíc korun. Celkem by tak měla v nadcházející sezoně od svazu dostat 3,773 milionu korun. Agentura Sport Invest, která Ledeckou zastupuje, ale trvá na svém a tvrdí, že svaz nechápe základní problém kolem reprezentační smlouvy české hvězdy. Funkcionáři svazu prý lžou a záměrně překrucují fakta.

Královna Bílé stopy Ester Ledecká. foto: ČTK/AP

Na základě pondělního nařčení agentury Sport Invest se Výkonný výbor Svazu lyžařů České republiky na úterním mediálním brífinku rozhodl zveřejnit podmínky reprezentační smlouvy, které už dříve nabídl Ester Ledecké. Ta by nyní měla na svou přípravu dostat o 800 tisíc korun víc. Celkem by tak podle návrhu smlouvy měla dostat 3,773 milionu.

Svaz tím chtěl předejít spekulacím a odmítal, že by dvojnásobné olympijské vítězce blokoval reprezentační starty. Funkcionáři svazu hodinu projednávali, jak naložit s nařčením agentury Sport Invest.

Ta v pondělí vydala tiskovou zprávu, dle které svaz dvojnásobné olympijské vítězce hrozil zastavením financování a zablokováním přihlášek na závody. „Ale žádné zakazování závodění není na pořadu dne,“ řekl prezident Svazu lyžařů ČR Lukáš Sobotka.

Hrozili, nebo nehrozili?

„Ester přihlašujeme jako každého normálního závodníka. Obdrželi jsme přihlášku na závody v Chile, takže ji přihlásíme. Nikdy to nebylo žádné naše ultimátum,“ uvedl předseda Úseku alpských disciplín Ladislav Forejtek.

Sport Invest trvá ale na tom, že se svaz choval k Ledecké ultimativně. „Jsme připraveni dokázat, že Ester Ledecké bylo vyhrožováno zastavením financování její přípravy spojené s nepřihlašováním na závody, pokud nepodepíše reprezentační smlouvu do 31. srpna 2018,“ uvedla agentura v reakci na vystoupení svazových funkcionářů.

Po pondělním nařčení ze strany agentury zastupující Ledeckou se svaz rozhodl podmínky reprezentační smlouvy zveřejnit. „V průběhu jednání to není běžné, ale byli jsme k tomu donuceni zavádějícími vyjádřeními ze strany agentury Sport Invest,“ uvedl Sobotka.

Od svazu by Ledecká na základě smlouvy měla pro příští sezonu získat 3 773 067 korun. Dalších 1850 000 korun dostane lyžařka od Armádního sportovního centra Dukla a Českého olympijského výboru.

Celkově tedy na sezonu dostane 5 623 067 korun.

Ester Ledecká na stupních vítězů.

„Tohle je maximum, co jsme schopni si dovolit. Je naším zájmem, aby závodila a bylo o ni dobře postaráno. To se snažíme plnit i v rámci podmínek, které jsou nadstandardní, nikdo takové nemá. Bohužel nejsme schopni přispět více,“ řekl generální sekretář Jakub Čeřovský.

Prostor za 20 milionů

Svaz Ledecké k vlastnímu využití poskytne také většinu marketingové plochy závodního oblečení. Z úseku alpských disciplín bude moct využívat 300 centimetrů čtverečních a z úseku snowboardingu 400 centimetrů čtverečních.

„Tento prostor v rámci marketingové hodnoty Ester Ledecké představuje jen na sjezdovém oblečení dalších zhruba 20 milionů korun,“ řekl předseda Úseku alpských disciplín Ladislav Forejtek.

„Ester je výjimečná závodnice, proto jí nabízíme výjimečné podmínky. Ty jsou bezprecedentně nadstandardní, nikdy v historii neměl žádný závodník takovou finanční podporu,“ tvrdil Sobotka. 

„Nadcházející sezona je navíc první poolympijská a počítáme s tím, že se finanční podpora bude v průběhu olympijského cyklu postupně zvyšovat. Odhadujeme, že celkem v následujících čtyřech letech se bude jednat o 25 až 30 milionů korun.“

Pchjongčchang 15.2.2018
Ester Ledecká při tréninku na snowboardu.

Svaz dále popřel, že by Ledecké dával jakákoliv ultimáta. Jako vstřícný krok také na úterním výboru navýšili reprezentační smlouvu o 800 tisíc korun.

„Máme eminentní zájem na tom, aby Ester závodila a nadále úspěšně reprezentovala Českou republiku. Za poslední čtyři roky svaz společně s Duklou a ČOV investoval do jejího výkonnostního růstu 11,5 milionu korun,“ uvedl Sobotka.

„Zásadně se rozcházíme ve vnímání základního problému“

Forejtek také ujistil, že není v žádném případě ohrožena příprava české obojživelnice. „Trénuje na soustředění v Chile za nemalé finanční prostředky, které zajistil svaz. Stejně tak ji svaz přihlásí na závody v Chile,“ dodal Forejtek.

Jestli Ledecká tuto podobu reprezentační smlouvy podepíše? O tom se rozhodne v následujících dnech. „Sedneme si a snad Davidu Trávníčkovi (šéfovi agentury Sport Invest) ta nová garance 800 tisíc korun bude stačit. Každopádně budeme ladit podmínky smlouvy dál. Čím dříve je dojednáme, tím lépe,“ podotkl Sobotka.

Z pohledu manažerů ale může být jádro sporu jiné, než vyplývá z vyjádření svazu. „Máme po výstupech zástupců Svazu lyžařů v médiích pocit, že se zásadně rozcházíme ve vnímání základního problému ohledně reprezentační smlouvy Ester Ledecké,“ uvedl Sport Invest. Další vyjádření slíbil na středu.

Velké spory se svazem kolem financí v minulosti měli například vítěz Světového poháru ve skoku na lyžích Jakub Janda, olympijská vítězka běžkyně Kateřina Neumannová i bývalý trenér Šárky Strachové Petr Záhrobský.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!