Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Lyžařský svaz se Bauerovi (zatím) omluvit nemusí

Sport

  12:30
PRAHA - Český lyžařský svaz se Lukáši Bauerovi nemusí omluvit. Tedy zatím. Tak zní verdikt pražského vrchního soudu, který včera zamítl odvolání nejlepšího českého lyžaře proti rozhodnutí městského soudu z října minulého roku. Spor se týká závodů Tour de Ski v sezoně 2007/08, při nichž Bauer doplatil na dvojí výklad pravidel, podle kterých se v handicapových závodech nemusí stát vítězem ten, kdo protne jako první cílovou čáru.

Lukáš Bauer. foto: ČTK

Bauer v této souvislosti zazlívá českému svazu, že s Mezinárodní lyžařskou federací (FIS) nebojoval o napravení křivdy až do konce a žalobu stáhl, aniž by ho informoval. Proto po něm také požaduje omluvu, neboť si myslí, že svaz nedostatečně hájil jeho práva. Soudce městského soudu Tomáš Novosad minulý rok morálním vítězem sporu označil Bauera, protože připustil, že žalovaná strana, tedy český lyžařský svaz, nejednal férově.

Podobný náhled na věc se dal včera vyčíst i ze závěrečné řeči předsedkyně senátu Ludmily Říhové: "Samozřejmě že sportovní úspěchy žalujícího zvyšují jeho prestiž a zájem veřejnosti, ale podle názoru odvolacího soudu se nejednalo o neoprávněný zásah do jeho osobnostních práv, která jsou chráněna paragrafem 11," vysvětlovala. Bauerův právní zástupce Robert Čepek připustil, že verdikt tohoto znění víceméně očekával.

"Lhal bych, kdybych říkal, že jsem toto rozhodnutí nečekal," povídal. "Podle mě jde o špatné rozhodnutí. Lidé, kteří o této věci rozhodují, totiž nemají znalosti dané problematiky. Lukášovi doporučím dovolání k Nejvyššímu soudu, protože podle mého názoru jde o otázku zásadního právního významu. Nikdo mně nevyvrátí můj názor, že tohle rozhodnutí je špatné."

Funkcionáři lyžařského svazu již před časem odmítli Bauerovu žádost o mimosoudní vyrovnání, a celý příběh tak dovedli až do soudní síně. Jejich právní zástupce Lukáš Klicpera v úterý řekl, že je s verdiktem pražského vrchního soudu logicky spokojený: "Soud potvrdil naše tvrzení, že svaz do osobních práv Bauera skutečně nezasáhl. Ale obecně řečeno, vždy je špatně, když jakýkoliv spor skončí před soudem..."

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...