130 let
Člen exekutivy FINA Tamás Gyárfás byl obžalován z nájemné vraždy

Člen exekutivy FINA Tamás Gyárfás byl obžalován z nájemné vraždy | foto: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Maďarský plavecký svaz čelí dalšímu skandálu. Člen FINA byl obviněn z nájemné vraždy

Sport
  •   15:02
Budapešť - Bývalý dlouholetý šéf maďarského plaveckého svazu a současný člen exekutivy mezinárodní federace FINA Tamás Gyárfás byl obžalován z nájemné vraždy. Podle vrchního státního zástupce si v roce 1998 objednal vraždu tehdejšího obchodního rivala, mediálního magnáta Jánose Fenyöho.

Micku připravil o finále podezřelý Číňan. ‚Chlap, který kladivem rozbíjí vzorky, tu nemá co dělat‘

Fenyö byl zastřelen zblízka několika kulkami ze samopalu během jízdy v limuzíně. Podle nových důkazů si jeho vraždu Gyárfás objednal, střelec si již odpykává doživotní trest. O Gyárfásově obžalobě dnes rozhodlo státní zastupitelství. Sedmdesátiletý funkcionář jakoukoli vinu odmítl.

Gyárfás vedl plavecký svaz v Maďarsku v letech 1993 až 2016. Rezignoval až na nátlak světové hvězdy Katinky Hosszúové a dalších tamních plavců krátce před mistrovstvím světa v Budapešti. Podle Hosszúové a spol. vedl svaz autoritativním a neprůhledným způsobem a nezaslouženě si přivlastňoval úspěchy sportovců.

FINA chce trestat protestující medailisty

Mezinárodní plavecká federace FINA je v poslední době hodně slyšet. Nedávno totiž zpřísnila pravidla, kvůli několika kontroverzním událostem na stupních vítězů. Plavcům se totiž nelíbila účast čínského plavce Sun Janga na světovém šampionátu kvůli jeho dopingovým aférám. 

Někteří si na protest odmítli se Sunem podat rukou, jiní se zas nepostavili na stupeň vítězů.

Člen exekutivy FINA Tamás Gyárfás byl obžalován z nájemné vraždy, měl nechat zabít mediálního magnáta Jánose Fenyöho.

Dle upravených regulí FINA lze nyní za podobné chování sportovcům dokonce až odebrat medaile.

Maďarský plavec čelil obvinění ze sexuálního obtěžování

Plavání se v poslední době potácí v jednom skandálu za druhým. Jednomu nedávno čelili i maďarský plavec Tamáš Kenderesi. 

Na mistrovství světa v Koreji ho zadržela policie, která ho obvinila ze sexuálního obtěžování. Ten jakékoliv provinění odmítl a po výslechu byl propuštěn. Nicméně s desetidenním zákazem vycestování ze země.

Autor: ČTK